Tiskovka Lavrov – Kerry

16.12.2015 10:38

TauRus

 

https://russian.rt.com/article/136930

Jen pár slov k návštěvě Kerryho v Moskvě.
Návštěva se uskutečnila na žádost americké strany. Víte asi, že v diplomatické řeči to znamená, že hostitelská strana má v něčem ( v politických věcech) převahu, a druhá strana má zájem věci urovnat. Kerry se měl setkat s Lavrovem a potom měl přislíbenou schůzku s Putinem. Putin, vzhledem ke své zaneprázdněnosti, si na Kerryho udělal čas až 6 hodin po ukončení schůzky s Lavrovem. Hodiny čekání Kerry využil na procházku po Moskvě. Na Arbatu utrácel peníze za ruské suvenýry – foto:
https://pbs.twimg.com/media/CWSGCHAWwAIMiXn.jpg

Putin vyjádřil radost ze setkání s Kerrym a zároveň starostlivost o jeho unavený vzhled. Také mu doporučil, aby se aspoň jednou dobře vyspal. Mnoho jezdí po světě a tolik času věnuje uregulování syrské krize, že ruská strana ho nestíhá sledovat.:)
Jednání s Putinem trvalo 4 hodiny, místo plánované 1 hodiny.
Skupina podpory Kerryho – velvyslanec USA v RF J. Tefft a všemi oblíbená kráska V.Nullandová byla také přítomna na jednání s Putinem.
Zde je video začátku setkání Putina s Kerrym:
http://www.1tv.ru/news/polit/298312

Několikahodinové jednání mělo svoje plody:
- strany se dohodly potvrdit závěry dosažené během jednání společnou rezolucí o Sýrii v Radě bezpečnosti OSN,
- Rusko a USA budou ovlivňovat obě strany na Ukrajině, aby plnily dohody Minsk – 2,
- USA netrvají na změně režimu v Sýrii a sesazení Asada, aspoň do uregulování konfliktu,
- Kerry souhlasil s prezidentem RF v tom, že o svojí budoucnosti musí rozhodnout syrský národ sám,
- obnoví se kontakt mezi vojenskými štáby RF a USA.

Vypadá, že se aspoň dohodli na tom, které organizace budou považovat za teroristické – ISIL, Al – Nusra. Ostatní ještě budou v jednání.

Na tiskovce byl zajímavý dotaz novináře na Kerryho:
“Teď jste v Moskvě, mluvíte s Putinem. A kde je izolace Ruska?”
Kerry odpověděl, že není cílem USA izolovat Rusko, naopak, to že jednání probíhají, svědčí o vyspělosti lídrů USA a Ruska a jejích umění se dohodnout.
Potom sice novinář chtěl upřesnit dotazem na prohlášení Obamy o tom, že Rusko je izolováno, ale Kerry se nějak vykroutil – buď to bylo už dávno nebo Obama to tak nemyslel.:)

Byl ještě dotaz na koalici 34 arabských států. Lavrov odpověděl, že o té koalici není zatím nic známo. Prý se sám o ní dozvěděl z tisku.
Tak nevím. USA mají svoji koalicí ze 60 zemí, Arabové s Turky také svoji, ze 34 států…plus Rusové s Íránem. Snad do Vánoc zmáknou ty teroristy zlikvidovat.:)
(Aby mě nikdo neobvinil z přílišné naivity – byl to žert.)

A na závěr jedna pikantní zajímavost, která má možná vztah ke “změkčilosti” USA v procesu jednání.
„Bombové prázdniny“: Tisícovka škol uzavřena, v Los Angeles hrozí útok
Město Los Angeles dnes uzavřelo všech téměř tisíc veřejných školy kvůli hrozbě bombového útoku a nyní je prohledává policie.

Více na https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/362003/bombove-prazdniny-tisicovka-skol-uzavrena-v-los-angeles-hrozi-utok.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

Útok se sice ukázal jako planý, ale emerická společnost znervózněla. Jedna věc je sledovat útoky v televizi a jiná – mít je doma. Navíc, nedávno v San Bernardinu takový útok proběhl naostro. Kdo by předpokládal, že ani “ostrov” před terorismem není v bezpečí?

 

Diskusní téma: Tiskovka Lavrov – Kerry

Re: Re: Re: návrh

ТаuRus | 16.12.2015

Souhlasím, "mít převahu" se hodí víc.
Ale pánové, na to, že nemám jedinou třídu české školy, snad ten text ujde, ne?:)

Navrh a podvrh

Paw | 17.12.2015

A predevsim reakce ,na Putin projev , ze je plne pripraven na valku , kterou zapad stupnuje provokacemi kazdy den..!! Zasekli se, ze Putin neustoupi a bezeli to zmirnit, ale budou pokracovat . Je to jen zase podbaba , neni radno a neni vubec mozne jim verit cokoliv !!!

Re: Re: Re: Re: návrh

ТаuRus | 17.12.2015

opr. Samozřejmě, "mít navrch".:)

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek