Poslední šance Turecka?

01.04.2016 12:30

TauRus

 

Pokračování článku Turecko zadrželo vraha ruského pilota

 

Každý konflikt končí tím, že obě strany nakonec usednou k jednacímu stolu.
Putin od svého dětství si zapamatoval pravdu, že nelze krysu tlačit do kouta.

A teď se na to podíváme z pozic šachové hry. Jestli víte, že pátým-šestým tahem můžete dat soupeřovi mat a on vám obětuje figuru, aby ten mat nedostal, co uděláte? Vezmete figuru a nedáte mat nebo figuru necháte a posilujete svou pozicí?
Stejné je to i v politice. Erdogan není hlavním soupeřem Putina. Rozpad Turecka není cílem Putina. Dílčím cílem Putina je získání vlivu v Evropě. Evropě bílé, ne černé. Jestli Turecko padne, migranti nejen z Afriky, ale i Turecka poběží kam? Do Evropy. A zadělají na tisíc budoucích problémů. Nehledě na to, že na Středním východě bude výrazně posilněna pozice Íránu. To je plán GP, ne Putina.
25.3. mluvčí Rady Federace Matvijenko prohlásila, že Moskva je připravena k normalizací vztahů s Anjkarou, jestli Turecko uzná svoji zodpovědnost za sestřelený SU-24 nad územím Syrie.
https://lenta.ru/news/2016/03/25/matvienko/

Přiznání zodpovědnosti znamená – omluvu, potrestání viníků, náhradu škod.

Proč Matvijenko učinila toto prohlášení, z jakého důvodu? Z mého pohledu, mezi Moskvou a Tureckem probíhá trh. Ne na nejvyšší úrovní, ale přes emisary.
Erdogan zatýká vraha pilota a dělá nějaké vstřícné prohlášení. Jemu budou opět vysvětlovat, že toto nestačí, Moskva požaduje omluvu atd. atd. Kdo má víc času, Moskva nebo Ankara? Ankara má velké problémy, moc velké. Na výběr toho moc nemá. Buď občanskou válku a rozpad Turecka nebo omluvu před Moskvou.
Prohlášení o nutnosti urovnání vztahu s Moskvou, které včera učinil Erdogan je víc směřováno k Turecku, k jeho obyvatelům, jako příprava informačního pole. Bude se dívat na reakce obyvatel. Potom učiní další prohlášení. Netvrdím, že se omluví hned, ale jinou šancí nemá.
V ruských pořadech, do kterých zvou Turky, jsem také zaregistroval výrazné zmírnění jejích rétoriky. Nějaký důvod to má.
P.S. Budeme sledovat vývoj. Ale chci říct, že v politice nic není nemožného, pokud to odpovídá zájmům státu, protože důležité je konečné vítězství. Kdo kdy očekával, že třeba Stalin uzavře dohodu s Hitlerem? Kdo očekával, že Hitler poté otočí svá vojska na Západ?

 

Diskusní téma: Poslední šance Turecka?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek