"Patrioty" v Turecku nebudou

18.08.2015 22:38

ТаuRus |

V tureckých novinách zveřejnili článek o tom, že USA s Německém vyvezou svoje raketové komplexy Patriot a vojenský personál ze základen Turecka.
Oficielní stanovisko USA a Německa v diplomatické řeči je takové, že v existujících podmínkách není riziko, že Asad zaútočí na Sýrii, tudíž potřebnost, aby komplexy zůstávaly v Turecku odpadá.
Autor článku se domnívá, že toto rozhodnutí USA je přinejmenším nespojenecké.
http://inosmi.ru/asia/20150818/229709281.html#ixzz3jCE3JuxG

A před pár dny Rusko dodalo Sýrii 6 MIGů-31, Také o tom sdělili Turkové.
A včera nebo předevčírem Pentagonovský generál prohlásil, že s takovým soupeřem, jako Rusko, USA nemohou dominovat ve vzduchu, jak byly zvyklé po útocích 11.9 s jinými zeměmi a v případě dlouhotrvajícího vojenského konfliktu z toho neplyne pro USA nic dobrého.
Možná toto je pravý důvod stěhování "Patriotů" z Turecka?


 

 

Diskusní téma: "Patrioty" v Turecku nebudou

další zpráva o odchodu z oblasti

M.C. | 20.08.2015

Objevila se další zpráva o balení kufrů. USA stahují letadlovou loď z Perského zálivu. Podle kontextu zprávy je zřejmě poslední z rozmístěných - jednu dobu tam byly tři plus francouzská Charles de Gaulle, která v zálivu zůstává. Asi byl definitivně odpískán útok na Írán, nebo nestabilita v oblasti dospěla do stavu, kdy je třeba odsunout bojovou skupinu letadlové lodi do větší vzdálenosti od břehu, aby se nestala terčem útoku.
http://warfiles.ru/show-94032-amerikanskiy-avianosnyy-flot-pokidaet-persidskiy-zaliv-begut-ot-zasady.html
Zpráva není kompletní, neuvádí se v ní, jestli nezůstává nějaká skupina například v Arabském moři. Nezdá se mi, že by Američané vyklízeli oblast úplně. Rotace bojových skupin v oblasti se občas provést musí, zvýšená přítomnost US NAVY v oblasti je od roku 2005, tedy už 10 let.
Bojová skupina letadlové lodi (CBG - carrier battle group) se skládá z letadlovky, několika křižníků, jedné až dvou útočných ponorek, cca 4-5 torpédoborců a skupiny menších a pomocných plavidel. Konkrétní sestava každé CBG se dá na netu dohledat, ale nemám na to čas ani chuť.

patrioty

iv | 19.08.2015

.Ten clanok ze "...Rusi dokažu preprogramovať..." som čítal , aj vyjadrenie nejakeho ruského generála. Ja som pracoval (a ešte aj pracujem) väčšinu života v elektronike takže niečo o tom viem. Nie je jednoduché preprogramovať sofistikovaný riadiaci systém naviac istený viacnásobnou reduntanciou HW. To len v informačnej vojne sa z oboch strán valia podobné informácie a pisálkovia v novinách a TV to rozmnožujú ako FED doláre. Faktom zostáva že riadiaci systém čohokoľvek je jednoduhšie zničiť a účinných spôsobov je viacero. Ďalším spôsobom je vypnutím autonómnych alebo (aj) externých riadiacich signálov - napr. Chibiny, mohli by sme pokračovať v rozvijaní uvah. Ale prevzatie riadenia v zmysle ako to Taurus píše spada skôr do oblasti scifi. U rakiet určite u dronov z hľadiska malej rýchlosti a dostatku času na analýzu povelov prave zapnutého kodovania (kedže predtým bolo dosť času na hacnutie HW už aj preto že napr ˇZidia s dronmi vesolo kupčia) viac-menej reálne. Dosť by tomu nasvedčovalo - čo si pamätám v Iráne 2x - "stiahnutie" usáckych (izraelských) dronov bez poškodenia na svoje letisko. Ak k tomu naozaj došlo tak niekto ma čertovsky hlavu v smútku. Ale kto pracuje v elektronike vie, že celé programátorské zázemie USA je prepchaté ruskými, indickými a čínskými programátorskými špecialistami. Dnes sa Microsofte rovnako dobre dohovoríte rusky ako anglicky.
To už je pre odborníka zaujímavejsšie pátrať po detailoch Putinovho verejného vyhlasenia že majú "elektromagnetickú zbraň ktorá vie zničiť akýkoľvek elektronický systém". Nuž vzhľadom na to že západná elektronika je prepchatá integráčmi vyrobenými najnovšou technológiou nie je to ani nemožné ani nerealizovateľné. Vojenské výdaje USA sú hlavne na upgrade elektroniky ako HW tak aj SW a zainteresovaným firmám čerta starého záleží na tom že odolnosť proti poškodeniu EMG alebo gama žiareniu je k smiechu. Ale z hľadiska ziskov...to znie ako rajská hudba. Hlupáčkom ktorí sa nadchýňajú táraninami o technologickom zaostávaní ruskej elektroniky by to najlepšie vysvetlil veliteľ každej americkej leteckej základne - keby to mohol zverejniť. Tu nie je miesto na vysvetľovaní podrobností, odborníci z oboru vedia čo mám na mysli.
Ono to s tým strachom celého slávneho "Západu" z Rusov nie je len ich paranoja. Je to fakt a vojenský odborníci to vedia veľmi dobre.
Nie je všetko zlato čo sa blyští...

Re: patrioty

ТаuRus | 19.08.2015

Nechci se přít, nejsem odborníkem přes elektroniku. Jen překládám články, ze zdrojů, které vyhodnotím, jako věrohodné.
Informací, kterou zpochybňujete, zveřejnili na federálním kanálu RF a potvrdilo několik na sobě nezávislých lidí - poslanec st. Dumy, generál a dva vědci. Bylo řečeno, že Rusko má veškeré kódy, potřebné k tomu, aby podobné operace mohlo provádět. Nejen kód svůj - cizí.
Práce na systémech REB (radio elektronový boj) začala ještě za socialismu a velmi ve vývoji pokročili jenže hned s příchodem do vlády liberálů bylo vše pozastaveno.Naštěstí dokumentace zůstala zachována.Takže nemuseli začínat od nuly.
Zde je ten dokument, ze kterého jsem čerpal informace, mluví se o tom hned na začátku a za 8 minut byste měl mít zhruba potvrzeno vše, o čem jsem napsal.
Na argument, že vám se ten pokrok, který udělal ruský vojenský průmysl, nezdá a připadá, jako z oblasti sci-fi, vám mohu odpovědět jen toto. Zřejmě ten samý dojem měli i Američané, když Rusové převzali kontrolu nad Krymem, aniž by si oni něčeho všimli, když jejích nejmodernější loď musela potupně odplout od břehů Krymu do bezpečnější vzdálenosti a když jejích BPLA, jako ochočený přistlal na ruském letišti.
Druhý argument, že v USA pracuje hodně ruských vědců asi též neobstojí, protože se 100% pravděpodobnosti tito vědci neměli přístup k supertajné dokumentací z 90.let, obsah jím nikdo neprozradil, přestože mluví rusky.
Co víc, domnívám se dokonce, že známe jen zlomek toho, co se skutečně v ruském vojenském průmyslu děje a čím nás Rusové mohou ještě překvapit.
Američané utrácí hodně peněz na vývoj zbraní, ale množství proinvestovaných peněz není zárukou, že budou úspěšnější. Názorným příkladem může posloužit jejích poslední "chlouba" stíhačka F-35.

Re: Re: patrioty

ТаuRus | 19.08.2015

zapomněl jsem dat odkaz na zdroj
https://www.youtube.com/watch?v=jo1f_ecpYuM

Re: Re: patrioty

M.C. | 20.08.2015

Já jsem ten předchozí příspěvek tak pochopil, že není problém ovládnout a převzít řízení nějakého dálkově řízeného aparátu. Autonomní systém, který nepřijímá instrukce z venku lze jenom zarušit, zblbnout čidla a následně dovést jeho řídící systém k chybnému rozhodnutí. To není žádná nová myšlenka, matení radarů a rádiových naváděcích systémů se provádělo už za druhé světové.

Ten ruský generál to asi tak myslel, když mluvil o přeprogramování - že dokážou cizímu prostředku podsunout svoje povely místo původních a řídit ho - skutečně přeprogramovat SW za letu už nejde, to by museli provést už ve výrobě, možná by to šlo ještě na základně, ale určitě ne za letu.

Re: Re: Re: patrioty

ТаuRus | 20.08.2015

Přeložil jsem narychlo, jak ty systémy fungují, abychom už konečně vyjasnili, co vlastně umí.
"Při setkání s Krasuchou - 2 systémy AWACS přestávají chápat, kde jsou svoje, kde cizí a co je třeba řídit.
Sotva se dnes najde podobný analog pro tuto "nejchytřejší" radio elektronickou pušku.V případě potřeby komplex může spálit veškerý elektronický systém nepřátelského letadla, vysoce přesné rakety či družice na nízké orbitě. Ale to jen v krajním případě. Ale jinak "Krasucha -2" je odbornice na vytváření lživých obrazů a doslova "pobláznění" nepřátelských úderných systémů.

"Вряд ли в мире есть сегодня достойные аналоги этой "умнейшей" радиоэлектронной пушки. При необходимости комплекс может просто выжечь все электронные системы вражеского самолета, высокоточной ракеты или низкоорбитального спутника. Но это в крайнем случае. А так "Красуха-2" мастерица создавать ложные образы и буквально "сводить с ума" вражеские ударные системы."

Jako pravidlo, vysoce přesné raketové zbraně se navádí při pomoci nepřerušované výměny radio signálů s velitelským stanovištěm. V NATO takovými stanovišti jsou letadla AWAKS, které se uzavírají na různé družicové systémy. Jakmile AWAKS se dostává do zóny vlivu, stanice REB, s příjemným názvem (Krasucha), se akurátně začlení do všech jeho zajištěných (zabezpečených) kanálů spojení. A potom začíná akurátně měnit signály, předávané letícím velitelským stanovištěm.
Jak tvrdí odborníci a je to potvrzeno i na pokusech, AWAKS velice rychle přestává rozlišovat, kde jsou svoje, kde cizí a nechápe, čím vlastně má řídit. Závěrem se může stát útok na vlastní vojenské objekty, které najednou vypadají, jako absolutně nepřátelské.

"Как правило, высокоточное ракетное оружие наводится при помощи постоянного радиообмена с командным пунктом. В НАТО такими пунктами служат самолеты АВАКС, которые, в свою очередь, замыкаются на различные спутниковые группировки. Так вот, станция РЭБ с ласкающим слух названием, как только АВАКС входит в зону ее действия, аккуратно встраивается во все его защищенные каналы связи. А затем начинает аккуратно искажать передаваемые и принимаемые летающим командным пунктом сигналы.
Как говорят специалисты и это как бы подтверждено испытаниями, очень быстро АВАКС перестает различать, где свои, а где чужие, и не понимает, чем, собственно, надо управлять. Итогом вполне может стать атака на собственные военные объекты, которые вдруг представятся абсолютно враждебными."
http://politicon1.at.ua/forum/144-5164-1

Takže, z toho popisu je zřejmé, že nejde jen o rušení signálů nebo ničení elektroniky nepřátelského objektu, ale o vytváření "klamných obrazů", kdy objekt dělá vše, co mu velí ruská stanice.
Samozřejmě v minulém svém příspěvku jsem neměl na myslí, že ruská stanice dokáže řídit i pilota letadla. Ale zařídí vše tak, aby pilot na svých přístrojích viděl chybné a klamavé údaje.
Doufám, že mi odpustíte drobné chyby v překladu nebo překlepy, neměl jsem moc času.:)

Re: Re: patrioty

Dušan | 20.08.2015

Áno môže to biť klamstvo a keď sa to prevalí (stratia riadenie konšpirácie) potopia tým dôveryhodnosť Ruska (Ra-semie). Možno je to plánované možno nie.

Alebo je to pravda a o to je to desivejšie, že ako prvý pôjdeme ako na mlynček na mäso a amíci budú do nás postrkovať zo zadu.

doplnění

M.C. | 19.08.2015

Zaujal mě překlep ,,Asad zaútočí na Sýrii" a podíval jsem se do originálního článku, jestli je to tam taky blbě.
Z kontextu celého článku a dalších informací chodících po netu plyne, že cirkus skončil.
Zřejmě se v nejbližších týdnech dočkáme různých zvratů v situaci na Blízkém Východě.

Re: doplnění

jirka | 19.08.2015

muzete to vice rozebrat? jake zvraty?

Re: Re: doplnění

M.C. | 19.08.2015

Kdybych to věděl, tak bych to tam napsal.
Situace na BV je krajně nestabilní a vyvinout se může všelijak.
V poslední době Rusové na toto téma intenzivně jednají se všemi zúčastněnými stranami a vypadá to, že se jim podařilo něco vyjednat. Ale není jasné co, každý zdroj píše něco jiného.
Možná je to úmysl - pokud to řešení není výhodné pro všechny zúčastněné, což při takovémto množství zainteresovaných s různě zamotanými zájmy asi není možné - tak není na místě ,,postižené" dopředu upozorňovat co se bude dít.
Celkově to působí dojmem, že Rusko začíná na BV tahat za delší konec provazu.
Jen tak pocitově bych si tipl, že Sýrie přežije (otázka je v jakých hranicích), Bašár Asád zůstane ve funkci (Rusové ho neopustí, to by museli být úplně blbí), asi vznikne nějaký Kurdistán (opět je otázka v jakých hranicích) - buď samostatně, nebo jako konfederativní součást některého sousedního státu.

Jenom ještě k Taurusově poznámce: Nechci vypadat jako rýpal, ale ty rakety z předloňska byly Tomahawky, tedy střely s plochou dráhou letu, Patriot je prostředek protivzdušné obrany.

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek