Papež vyzval ke změnám v ekonomickém modelu světa

11.07.2015 14:50

ТаuRus |

Papež, ve svém projevu v Bolívii, vyzval ke změnám ve světovém ekonomickém řádu.
Dle jeho slov, nelže využívat chudé jen jako dodavatelé surovin a levné pracovní síly pro rozvinuté země.
Pontifik vyjádřil podporu jejích snahám "získat pozemek, práci a střechu nad hlavou".

"Nebojíme se říct, že chceme změny, opravdové změny, strukturní změny",- podtrhl papež a zkritizoval současný systém, který dle jeho slov "vynucuje přání dosáhnout zisku za jakoukoli cenu, nehledě na sociální izolací a ničení přírody".

"Dnešní systém je nepřípustný, tak to vidí zemědělci, různá společenství, samotná Země nechce tento systém připustit", - podtrhl papež František.
http://www.interfax.ru/world/452836

Tato zpráva také stojí za pozornost

Bolivijský prezident zaskočil papeže, dal mu Ježíše na srpu a kladivu
http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/374661-bolivijsky-prezident-zaskocil-papeze-dal-mu-jezise-na-srpu-a-kladivu.html

Zajímavé, že v české zprávě, na Novinkách.cz, neinformovali o papežové výzvě ke změnám v ekonomickém systému. Zřejmě neprošlo cenzurou.

P.S. Co ten Ježíš na srpu s kladivem. Chtěli mu naznačit, že dnešní církev má k bohu stejně daleko, jako komunisté?

 

Diskusní téma: Papež vyzval ke změnám v ekonomickém modelu světa

P.S. Co ten Ježíš na srpu s kladivem. Chtěli mu naznačit, že dnešní církev má k bohu stejně daleko, jako komunisté?

jan | 16.07.2015

Myslím, že měl naznačit něco mnohem důležitějšího: Ježíš byl hospodář (proto srp a kladivo jako symbol zemědělce a dělníka) a žil v souladu s přírodou a tomu se ze všech dosavadních systémů nejvíc podobá socialismus, který měl nejpropracovanější hospodářský systém včetně sociálního, zdravotního, vzdělávacího a kulturního. Jak se říká: Dobře už bylo. Jestli zase bude, to závisí na každém z nás.

Globální protektor

Hana | 13.07.2015

Mě by spíše zajímalo, jestli svoji spotřebu bude omezovat i globální protektor a jeho dobře placení poskoci nebo se tato změna bude týkat opět jen toho póvlu, který na ně pracuje a zajišťuje jim jejich zisky.

Re: Globální protektor

Spiral | 13.07.2015

odpověď je jasná, už z jejich podstaty se omezovat nebudou (tedy dokud se hostitel dobrovolně nechá obrat)

symbolika

xzx | 11.07.2015

Ohledne Jezise na srpu s kladivem bych spise rekl, ze autor chtel naznacit ze jak pravy komunismus, tak prave krestanstvi jsou vpodstate jedno a totez. Zatimco v realne forme, katolicka cirkev se svou politickou orientaci na reakcni a fasisticke rezimy jasne ukazuje kam patri i po duchovni strance, stejne tak jako realsocialismus jakozto priprava na prechod ke kapitalismu pod taktovkou vyvolenych parazitu.

Tudiz slo o to, ze zeme BRICS jasne vidi papezovo pokrytectvi a pokus je preprahnout z jednoho vazala (USA) k druhemu (RKC) namisto umozneni opravdu svobodneho rozvoje. Ono neni ani nahodou ze Bergoglio pochazi zrovna z Argentiny.. asi jako ani nebylo nahodou ze Wojtyla pochazel z Polska. To by se vam holomkove libilo, najit si nejakou "treti cestu"... kdepak vsechny cesty vedou do Rima (Tlamy bestie)

Papez ma 100% pravdu

investor | 11.07.2015

Financne-militantni mafie udrzuje slabsi zeme v zadluzeni, aby z nich vysavala penize. Je to nova forma kolonialismu, ktera zpusobuje, ze slabsi zeme NIKDY nemohou dohnat ty vyspele. Rozdily se zvysuji, misto toho, aby se zmensovaly. Nuzky se otviraji, misto toho, aby se zaviraly.

Dalsim zlocinnym nastrojem je globalizace, ktera umoznuje silnejsim investovat do slabsich (navic v oblastech, ktere samy nepotrebuji) a odsavat z nich zisky (viz napr. Vodafon z Indie nebo SonerTelia z 18 rozvojovych zemi). Navic, globalni internetove obchody nici male prodejce ve slabsich zemich, jimz odsava obchodni prilezitosti...

Zcela vadny je take model obchodovani, kde hlavnim motivem je prodavat za kazdou cenu (prospech mensiny prodejcu) i pomoci lzive zrudne reklamy ("must buy", "must have", "as seen in TV" atd.), zatimco je treba, aby motivem bylo uspokojovani potreb kupujicich (prospech vetsiny kupujicich). Tento vadny model vede k devastaci zdroju planety, nebot vyrobky, ktere jsou plne funkcni, se vyhazuji jen proto, ze je reklama oznaci jako ne dostatecne modni ("in") atd. atd. Soucasny system je neudrzitelny a musi byt zmenen, nebot zdroje Zeme jsou omezene.

Nastesti jiz existuje nove ekonomicke paradigma, ktere zadouci zmeny zpusobi a zmeni svet. Budou se prepisovat ucebnice ekonomie a autori dostanou Nobelovu cenu.

Re: Papez ma 100% pravdu

Cico Ciciak | 11.07.2015

A ako sa volá to paradigma? Si zabudol napísať?

Přidat nový příspěvek