Západní vědci vyzvali Porošenka nepodepisovat zákon o OUN-UPA

23.04.2015 10:13

Hox |

 

Skupina téměř 60 vědců publikovala v úterý otevřený dopis prezidentu Ukrajiny Petrovi Porošenkovi, ve kterém ho vyzývají nepodepisovat zákon, přijatý Nejvyšší radou, o zákazu komunistické symboliky a heroizaci organizací ukrajinských nacionalistů. Otevřený dopis podepsalo více než 50 výzkumníků z USA, Kanady, Německa, Anglie, Švédska, Turecka a také několik vědců z Ukrajiny a Ruska.

Nejvyšší rada přijala zákon o zákazu komunistického a nacionál-socialistického (nacistického) režimů na Ukrajině a jejich symboliky. Také byl přijat zákon o uznání "Organizace ukrajinských nacionalistů" (OUN) a "Ukrajinské povstalecké armády" (UPA) za bojovníky za nezávislost Ukrajiny ve 20. století a jejich členům byly přiznány práva na sociální garance a podporu.

"Jako vědci a experti, kteří dávno usilují o obnovení a svobodu Ukrajiny, považujeme ty zákony za špatné znamení. Jejich duch a obsah je v rozporu s jedním ze základních politických práv - právem na svobodu slova. Jejich přijetí vyvolá seriózní otázky o tom, nakolik je Ukrajina stoupencem principů Rady Evropy a OBSE, a také celé řadě dohod a deklarací, přijatých od okamžiku vzniku nezávislé Ukrajiny v roce 1991", - uvádí se v apelu. Kromě toho, zákony se negativně odrazí na imidži a reputaci Ukrajiny v Evropě a Severní Americe, pomohou těm, kdo chce oslabení Ukrajiny, myslí si autoři apelu.

 

http://politikus.ru/events/48506-zapadnye-uchenye-prizvali-poroshenko-ne-podpisyvat-zakony-po-oun-upa.html

 

Hox: Vykonavatelé Chatyňského masakru a Volyňské řeži, při nichž bylo brutálně zavražděno 30-100 tisíc lidí různých národností, hlavně Poláků, by v případě podepsání zákona byli na Ukrajině oficiálními "bojovníky za svobodu a nezávislost" se sociálními výhodami. Pro fotodokumentaci a naturální popis, co představoval volyňský masakr, viz materiál

Kdybych měl zapomenout na ně, Bože na nebi, zapomeň na mě.

upozornění: jen pro silné povahy!

 

Diskusní téma: Západní vědci vyzvali Porošenka nepodepisovat zákon o OUN-UPA

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek