Z tiskovky Obama - Merkelová

10.02.2015 15:10

ТаuRus |

1. V nejbližší době se na Ukrajinu nebudou dodávat ani útočné, ani obranné zbraně, "ačkoli taková možnost musí být na stole".

2. Mně osobně, začalo být vše jasné, když německá novinářka, dle mě z podání Merkelové, položila Obamovi předem přípravenou otázku "Kde bude procházet červená linie, po překročení které "obranné zbraně" budou Ukrajině dodány"? Obama otevřel ústa, potom zavřel a na jeho tváří se odrazilo vše, co mu pověděla Merkelová o svém rozhovoru s Putinym, a co ho nenechala zakecat, otázkou té samé novinářky, aby nemusela na tuto nevyhnutelnou otázku odpovídat sama. Obama znovu otevřel ústa, potom se podíval na Angelu a udělal gesto gentelmana, který stojí na kraji propasti a pouští dámu napřed. A paní kanclerin se vzácnou šlechetnosti zachránila prezidenta USA a dala mu možnost srovnat si myšlenky, a přece jen na tuto otázku odpovědět. Ona brebentila asi 10 minut. Poté Obama odpověděl, že odmítá klást takové podmínky, a že "se o tom bude rozhodovat v procesu". ( V procesu čeho? )
odsud:
http://abrod.livejournal.com/702125.html

P.S.Zřejmě si Obama moc dobře pamatuje na "červenou linii", kterou kdysi "překročil" Assad, a která Lavrovovi způsobila dost diplomatického úsilí, potřebného k tomu, aby Obama mohl ze svých slibů vycouvat s minimální ztrátou tváře.