USA zachraňuje své občany z Jemenu?

25.04.2015 10:15

Lin |

Na tiskovce administrativy Bílého domu oznámila mluvčí Mary Harf, že občané USA, zachránění z Jemenu na ruských letadlech a lodích, mohli být takto zachránění pouze díky "koordinované práci" ministerstva zahraničí USA.
Novináři z toho byli trochu zmatení, takže se ptali, jak to tedy je, když již dříve ministerstvo oznámilo (přesně 3.dubna), že nebude své občany evakuovat a zachránění občané si sami stěžují, že jim ministerstvo žádnou pomoc neposkytlo. Mary doplnila, že "nebude evakuovat svými prostředky", takže to neznamená, že vůbec. Ministerstvo prý úzce spolupracuje s mezinárodními organizacemi, které mají lepší možnosti k evakuaci lidí. A jenom díky této spolupráci se podařilo občany USA evakuovat. Ministerstvo prý rozesílá občanům USA do Jemenu SMS zprávy a e-maily, kdy která loď odplouvá či letadlo odlétá - s přesnými informacemi, na koho se obrátit a co dělat.
Reportérka RT (Čičikina) uvedla, že osobně ví alespoň o jednom případu, kdy evakuovaný občan USA vůbec nebyl ministerstvem informovaný a musel si sháněl pomoc sám. Harf odpověděla, že tento člověk se určitě nepřihlásil do systému ministerského odesílání zpráv o možnostech evakuace.
Jak ale potvrzují samotní evakuovaní, tak ministerstvo - pokud s nimi vůbec komunikovalo - mělo vždy jedinou odpověď = dostaň se, jak chceš, pomož si sám. Sami se obraceli na ruské velvyslanectví v Sanaá nebo dokonce na novináře RT.
Když se novináři Harf zeptali, jestli má přesná čísla o evakuovaných, vylezlo z ní, že nemá a neví ani přibližně...
http://russian.rt.com/article/87477
http://russian.rt.com/article/87640

Takhle v praxi vypadá "snaha" zříkat se vlastní odpovědnosti a ex-post se stavět do lepšího světla ve smyslu "ale my jsme udělali, co jsme mohli, to díky nám jsou evakuovaní". Prostě Rusko žádné zásluhy nemá, to oni (Američani) si zachránili své občany sami, jen k tomu použili "ruské prostředky".
Ve stejném duchu bych viděla včerejší zprávu z Novinek s nadpisem "S odposlechy v Evropě pomáhala Američanům německá rozvědka". Že jako Američané "ne sami", ale s německou pomocí. Vloudila se však větička : "... německá rozvědka poskytla Američanům na jejich žádost..." .
Co taková "žádost" obnáší a jestli je vůbec možné ji odmítnout - to už je jiná otázka...

 

Diskusní téma: USA zachraňuje své občany z Jemenu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek