Trump v krámku s porcelánem

14.07.2018 15:30

 

 
Je zcela možné, že události posledních dní jsou jen vytvářením kulisy pro předběžné potvrzení dávno dosažených dohod.

Na první pohled se někdy (zejména poslední dobou) může zdát, že mnozí světoví politici se chovají jako blázni. Zdaleka ne všichni z nich jsou takoví ve skutečnosti. Někdy z jejich konání vykukuje skrytý smysl.

Vezměme například Trumpův příjezd na summit NATO do Bruselu. Co tam vlastně Trump udělal? Vyvolal skandál na téma „My jsme takoví dobráci, bráníme Evropu před hroznými Rusy, ale oni (především Německo), jsou takoví lumpové, že nám za to neplatí. A navíc jsou to takoví parchanti, že od Ruska kupují plyn“.

Proč to udělal?

Za prvé – předvedl svým vnitřním „jestřábům“ protiruskou rétoriku. Tím jim zkomplikoval obviňování ze své „proruskosti“ (no vy mluvíte tak, jakoby to bylo něco špatného).

Za druhé – vytvořil pro své přívržence mezi „rednecks“ a konzervativci obrázek „falešné a zrádné Evropy, která si zahrává s Rusy“, a to mu vytváří široký manévrovací prostor.

Teď může kdykoli oznámit, že „jestliže nám neplatí za ochranu, ale Rusům platí za plyn, tak my stáhneme svoje vojska z Německa“.

To je asi první případ v dějinách lidstva, kdy okupant (a Německo je od roku 1945 okupovanou zemí) vyhrožuje, že pokud okupovaní nesplní jeho požadavky, tak odejde se svými okupačními vojsky z jejich území.

Němci, kteří několik let demonstrují za uzavření americké základny „Rammstein“, se ze všech sil tváří, že by to pro ně byla učiněná hrůza.

Jak Trump, tak Němci úzkostlivě předvádějí, že takový vývoj událostí nechtějí, ale jsou k takovým opatřením nuceni. Je to jako když manželé, kteří k sobě už dávno ochladli a rozhodli se pro rozvod, se na veřejnosti tváří, že se snaží manželství zachovat.

Trump zároveň dostal (a použil) záminku k veřejnému nakopání NATO za jeho neužitečnost. Proto sní o tom, že se zbaví tohoto – z jeho pohledu – obtížného svazku, který dávno přežil svoji dobu.

Druhým momentem, kterému je třeba věnovat pozornost, – je petice, kterou více než 40 obránců práv podalo nejvyššímu soudu Izraele. Ta obsahuje požadavek na ukončení exportu zbraní na Ukrajinu. Jak se píše v textu petice, Izraelem dodávané zbraně jsou využívány „silami, které otevřeně vyznávají neonacistickou ideologii“.

Jako potvrzení jsou uvedeny fotografie bojovníků pluku „Azov“ s nacistickou symbolikou, vyzbrojených izraelskými puškami „Tavor“ (vyráběnými, mimochodem licenčně, na Ukrajině ve vinnickém závodě „Fort“).

Petenti rovněž vyjádřili své znepokojení tím, že mohou být tyto zbraně namířeny nejen proti Rusům, ale i proti národnostním menšinám (mezi nimi samotným židům, na Ukrajině žijícím).

Pročpak izraelští ochránci práv po čtyři roky nacisty na Ukrajině neviděli, a najednou, pár dní před setkáním Trumpa s Putinem, je najednou vidí?

Odpověď se nabízí: protože je o to naléhavě požádali. Je to taková kouzelná nahrávka Trumpovi „podívejte se, Izraelci požadují, abychom ukončili podporu ukrajinských nacistů“, aby se mohl zříci další podpory Porošenkova režimu a zavřít pro sebe tento ztrátový projekt.

A znovu, jako v případě s možným stažením amerických vojsk z Německa (a možná i z dalších zemí EU), se Trump usilovně tváří, že on za to nemůže – že se prostě okolnosti tak sešly a izraelští spojenci na tom trvají.

Mimochodem, v německé televizi také poslední dobou ukazují dokumentární filmy o hrozné korupci a ozbrojených nacistických/banditských seskupeních na Ukrajině. Takže i EU připravuje svoje veřejné míněním myšlenku, že „s těmito hroznými nacisty už dál nemůžeme mít nic společného. Domnívali jsme se, že jsou to demokrati, ale oni nás tak krutě oklamali“.

Jak v minulých dnes správně řekl kolega Manojlo*), nikdo se nedomlouvá na důležitých věcech bezprostředně na setkáních, podobných sekání Trumpa s Putinem. Všechny možné dohody předběžně propracovávají v pracovních skupinách profesionální diplomaté, a na setkání Putina s Trumpem se jen formálně podepíší jakési dohody (anebo se také nepodepíší, pokud to nebude třeba) a ve společném komuniké ohlásí dávno připravená sdělení. Všechny sporné momenty už byly urovnány během návštěvy Johna Boltona, a Trump s Putinem si už jen plácnou na potvrzení transakce, a ve zbývajícím čase setkání budou popíjet čaj, bavit se o ženských, koních, rybaření a hokeji.

Takže je docela možné, že události posledních dní jsou jen vytvářením kulis (anebo, jak říkají anglosasové, backgroundu) pro předběžné potvrzení dávno dosažených dohod.

No co, páni banderovci, kdo nestihl utéct – tomu není pomoci. Dával jsem vám přece čas, abyste stihli doběhnout na kanadskou hranici… Vy jste ji nevyužili – takže se vztekejte sami na sebe, blbci.

Alexandr Rodžers je ukrajinský bloger a analytik

*) Andrej Manojlo (1975) – ruský politolog, profesor MGU (Lomonosovova univerzita)

Zdroj: Žurnalistskaja pravda

Překlad: st.hroch 180712

 

Diskusní téma: Trump v krámku s porcelánem

.

Cico Ciciak | 16.07.2018

Tak trocha z "kuchyne" reálnej politiky - nie tej meeediálnej pre ovce.

Praktické zhodnocení.

Jarek* | 15.07.2018

Závěrečné zhodnocení situace na "u krajině" s velmi shovívavým oslovením"blbci", hovoří o autorovi vše podstatné. Jen aby ten šok, kterým "u krajina" projde, přežil.

Vperjod!

vilon | 14.07.2018

Teším sa na dalšie vaše preklady Rodžersa, veľmi upokojujúce a úsmevné anylýzy človeka, ktorý vidí viac než ostatní. Bravo!

Vperjod.

vilon | 14.07.2018

Teším sa na dalšie vaše preklady Rodžersa, veľmi upokojujúce a úsmevné anylýzy človeka, ktorý vidí viac než ostatní. Bravo!

Porošenko

ypsilon | 14.07.2018

Zúfalec, už ho nikto nechce ani počúvať:
https://politikus.ru/events/109737-poroshenko-vystupaet-pered-pustym-zalom-na-brifinge-nato-v-bryussele.html

Přidat nový příspěvek