Smlouva TISA: globální migrace pracovních sil bez práv a likvidace státu

07.11.2014 16:19

Existuje mnohem větší nebezpečí než smlouva TTIP o transatlantické obchodní unii mezi USA a Evropskou unií. Jmenuje se TISA: „Trade Services Agreement“. Zmínku o ní najdeme například na stránkách Literárek ve článku Terezy Spencerové zde(external link). Ovšem jde o mnohem víc než o bankovní sektor. TISA jde mnohem dál než TTIP, neboť plánuje zavázat smluvně 50 zemí světa kromě zemí BRICS a znamená už úplné zbavení moci státu.

Iniciátory této smlouvy jsou USA a Austrálie, které prosadily, že vyjednávání musí být přísně tajné a smlouva musí zůstat tajnou ještě pět let po jejím uzavření. To znamená pětileté moratorium na informace. Máme si toto nechat líbit?

Zakladatelé iniciativy, která přišla na svět v Ženevě roku 2012, si říkají „Really Good Friends of Services“. Už jenom tento název je výsměchem. Jde o ovládnutí světa nadnárodními koncerny a odstranění veškerých sociálních a funkčních kontrolních mechanismů ve prospěch nekontrolovatelného byznysu korporací. Již dnes jsme svědkem privatizace armád a projektů, které by měly být ve skutečnosti plně v gesci státu.

Nejde pouze o finanční sektor a bankovní služby

TISA může zasáhnout do každodenního života občanů mnohem hlouběji než TTIP. A to i do života nás, českých občanů. Pokud to nezakážou zákonem - což je klidně možné - můžeme ještě bojkotovat americká prochlórovaná kuřata a chovat se jako konzumenti jinak. I když to bude pro většinu lidí značně nepohodlné. Ale po schválení smluv už to bude jinak. Viz článek Transatlantická a transpacifická smlouva připravuje novodobé otroctví(external link).

Na evropském vnitřním trhu je 75 % lidí zaměstnáno v oblasti služeb. Koncerny budou přejímat služby nejen v oblasti bankovnictví, kde jim již dnes úspěšně umetává cestičku Evropská centrální banka, ale ovládnou komunikace, informatiku, zásobování vodou a elektrickou energií, poštu, ale i oblast školství a zdravotnictví, vězeňství, bezpečnostní služby atd.

Vše se má otevřít privatizaci a přessně to má smlouva zajistit podle sporých informací, ke kterým se dostaly WikiLeaks. První znění smlouvy najdete zde(external link). Vše je uděláno tak, aby korporace odstranily všechny "překážky" ze strany národních států a jejich regulátorů, které by jim stály v cestě.

Co je cílem TISA?

Cílem politiky TISA je například umožnit, aby si soukromé podniky investující v...

 

celý článek ZDE