Řidiči z humanitárního konvoje vyprávějí

24.08.2014 15:14

Lin |

Řidiči konvoje, který do Luganska dovezl humanitární pomoc, jsou v šoku z toho, co uviděli. Říkají, že po tom "úžasu" nechtějí za svou práci žádnou mzdu.
Do té doby viděli vše jen v televizi a nyní se setkali s realitou. V některých oblastech nezůstal ani jeden nezasažený dům. Cesty jsou blokované hromadami harampádí - zničená technika, "dráty" od trolejbusů, ale i rozházené osobní věci lidí.
Ve městě není elektřina, lidé se o konvoji dovídali z tlampačů, sváželi je pak na místa výdeje nákladu.
Lidé mají hlad, nic tu není - dokonce i z podlahy smetali pohanku, vysypanou z roztržených pytlů. Plačící ženy - "prosím, nezapomeňte na nás a naši bídu".
Devítiletá dívenka - sama, uprostřed noci, stála tiše. Řidič jí dal nějaké ovocné přesnídávky a jedla je tak, jako kdyby už spoustu dní neměla v puse. Přidal další potraviny - i ze svých zásob. Brala si je plaše - a utekla s nimi do noci. Proč byla sama v tak pozdní noční hodinu?
Červený kříž selhal. Konvoj se jich nedočkal - takže vyjeli sami na vlastní pěst. čekat už nebylo na co, což se potvrdilo po příjezdu na místo. Několikrát se konvoj ocitl pod palbou z kulometů. Ale to, co řidiči viděli, je přesvědčilo o nutnosti dalších dodávek. Chtějí vyjet znovu a co nejdříve.

http://politikus.ru/articles/27793-voditeli-gumanitarnogo-konvoya-rasskazali-chto-uvideli-v-luganske-0.htm