Protoijerej Vsevolod Čaplin: pravoslavný banking zachrání před krizí

28.12.2014 12:29

 

Skupina byznysmenů pracuje nad vytvořením pravoslavné banky a fondu investic.

 

V RPC (Ruská pravoslavná církev) nejsou odtržení od děl vezdejších a spolu se skupinou finančníků už rozpracovali celý pravoslavný finanční systém, aby pomohli zemi z ekonomické krize.

 

- Ve světě je nutné zvyšovat roli mechanizmů, nezaložených na lichvě (úroku). Jinak nevyhnutelný konec finanční bubliny, pracující na principu „peníze dělají peníze“, může vést ke katastrofickým následkům a dokonce k velké válce, na kterou by bylo možné pověsit vše, - prohlásil na tiskové konferenci hlava Synodálního oddílu RPC ve věcech vzájemných vztahů církve a společnosti, Vsevolod Čaplin.

 

A předložil svůj recept: pravoslavný projekt předpokládá poskytování prostředků ne na úrok, ale za podíl na budoucím zisku, a odmítá účast v peněžních tocích týkajících se tabákového a alkoholového segmentu, hazardních her, využívání práce nelegálních imigrantů a všech dalších věcí, které neschvaluje křesťanská relígie.

 

Iniciativní skupina byznysmenů nyní pracuje nad vytvořením pravoslavné banky a fondu investic. Taková banka se nebude zabývat projekty se zvýšeným rizikem, vydávat půjčky a účastnit se organizování spekulativních obchodů na devizovém a fondovém trhu. A úkolem fondu investic bude financování reálného sektoru ekonomiky, nákup vybavení, technologií, produkčních kapacit a prostorů. Poskytovat finanční služby občanům a také financovat produkci tabáku, alkoholu a hazardních her fond nebude.

 

- Jakmile vytvoříme skupinu pravoslavných podnikatelů větší než 10 lidí, shromáždíme potřebný počáteční kapitál, nutný pro financování takové banky, a to je 400 milionů rublů, systém začne pracovat, - upřesnil pro změnu člen komise investiční politiky Průmyslové komise RF Dmitrij Ljubomudrov.

 

- Jak vůbec vznikla taková idea? ,- zeptala se „Komsomolka“ otce Vsevoloda.

 

- Okolo našeho Oddílu se nedávno zformovala pracovní skupina, ve které jsou ekonomové, teoretici i praktici. Podíváme se, co z toho nyní vznikne. Zda jsou všichni pravoslavní jsem se nevyptával (směje se).
 

- Shromáždíte 11 osob? V té oblasti existují lidé, kteří se řídí křesťanskými principy, a nejen čistě osobním prospěchem?
 

- Určitě jsou. Hlavní je, aby se nyní ta myšlenka posuzovala veřejností, a pokud se proces rozběhne, pak vláda, Bůh dá, pochopí jeho užitečnost. Vím že v mocenských strukturách se zajímali o islámské bankovnictví, tak proč si nevzpomenout na Bibli a církevní tradici, odsuzující úrok a lichvu?

 

"Протоиерей Всеволод Чаплин: Православный банкинг спасет от кризиса"

http://www.kp.ru/daily/26323.5/3204367/