Proč Merkelová čekala na Putina 4 hodiny?

18.10.2014 21:23

ТаuRus |

Dnes v celém světě komentují závěry summitu v Milanu, pokusím se o to i já.
Nejdříve trochu drbů. Setkání předcházelo určité očekávání, jak z jednoho táboru, tak i z druhého.
Nevím, jaké naděje do toho vlkládal EU, ale vím, o čem psála v Rusku liberální média. Smysl všeho se dá zhrnout v několika větách. Putina si pozvaly na kobereček. Zprávy z novin pěstřily titulky o sankcích, pádu ruble a snížení světových cen ropy. Bylo zveřejněho hodně analýz, ve kterých s politováním se sdělovalo, že ruská ekonomika nevydrží společný útok "pokrokových síl". Předpokládalo se, že Putinovi nezbyde nic jiného, než přiznat porážku a splnit přání "šestky" (v ruském slangu "šesťorka" znamená "poskok"), tj vzít na svá bedra jednak zásobování plynem Ukrajiny a totálně "slít" Novorossii.
Putin opět překvapil. Místo na setkání s "šesťorkou" nejdříve jel do Srbska na přehlídku osvobození Srbska od fašistů, která se konala poprve od Jugoslavské války.
Tím dál najevo, že Srbsko je pro něho důležitější, než celá "šesťorka" v čele s Merkelovou a možná! i naznačil, že právě Srbsku přikládá největší význam v budoucím osvobozování zemí Evropy od nadvlády USA.
Po příjezdu Putina do Milanu nastalo malé "nedorozumění" - frau Merkelové dělalo problémy spolknout urážku (čekala 4 hodiny na plánované setkání s Putinym), což v diplomatické řečí znamená "nejste pro nás až tak důležitá, abychom museli dodržovat protokol".
Teď si na chvíli odbočím a povím, co se událo před tím, než Putin do Milanu odjel.

"Na 19. rusko-čínském pravidelném setkání hlav vlád, které se konalo v Rusku, bylo podepsáno okolo 50 oboustranných dohod, které se tykaly různých oblasti - energetické, finanční, bankovní,, kosmické, letecké celní..., také byly uzavřeny dohody na stavbu železničních mostů.

Lídová čínská banka a Centralní banka Ruska podepsaly dohodu o swapu v národních měnách. Objem - 150 mlrd juaňů nebo 815 mlrd. rublů.
http://www.km.ru/world/2014/10/17/organizatsiya-obedinennykh-natsii-oon/749790-tri-vazhnykh-aspekta-poezdki-li-ketsya

Jak tyto dohody ohodnotil Putin: "Máme velmi dobré plány...Jsme přírození partnéří, přírození spojenci, jsme sousedé. My si vytyčujeme velké, ale absolutně realizovatelné cíle."

Předseda vlády ČLR odpověděl: "Rusko - je největší svoji rozlohou země, a Čína - je nejlídnatější země světa. Jenom díky tomu mámé obrovskou, nevyčerpatelnou možnost vzájemného doplňování se".

Ještě před Milanskou schůzkou Čína prohlásila, že neschvaluje protiruské sankce a naopak, Rusko ekonomicky podpoří.

A s touto podporou Putin odletěl do Milanu, vlastně nejdříve do Srbska.
Po jednáních v klidu oznámil, že Rusko už nebude dodávat bezplatně Ukrajině plyn. A doporučil, aby Ukrajině pomohli její přátelé z EU. Dokonce navrhl i možnosti, jak to udělat, - buď kredit poskytne EU nebo MWF, nám je to jedno...(saďour:)) A potom v klidu odjel na návštěvu k Berlusconímu (největší opoziční strana).
Merkelové také tím dál najevo, že pokud se rozhodla hrát na geopolitiku, ať nese důsledky sama a nepočítá s tím, že její hrátky na Ukrajině zaplatí "hodný strýček" z Ruska.
Mám za to, že Merkelová tiskovku, po setkání s Putinym neuspořádala. Cameron také ne.
První vlaštovka z tohoto jednání - Turecko odmítlo se přípojít k sankcím, i když na Erdogana je číněn velký tlak.
Druhá vlaštovka - USA uvalilo sankce na některé úředníky v Maďarsku. A to už je vůbec vrchol neschopnosti prosadit svoje zájmy v malém Maďarsku, tak, aby si toho nikdo nevšiml.:)

Chování USA dnes nejvíce přípomíná chování "slona v porcelánu", - není dne, aby se neznemožnily sámi nebo aby je neznemožnil někdo jiný.
Jejích největší taktickou chybou, kterou v posledních dnech udělaly považují pokus o barevnou revolucí v Hong Kongu. A jestli před timto pokusem Čína ještě váhala, jestli bude jednat s USA "v rukavičkách", tak po něm už odhodí veškeré "ohleduplnosti". Takhle ponížit 1.ekonomiku světa (Čínu)! Asi v USA je málo odborníků na mentalitu národů. A ještě chtějí být metropolí.:)

Porošenko je v těžké situací. Jde mu de facto o život, - buď tribunal nebo osud Kaddafího. Svoji úlohu nezvládnul...Dnes ukr. síly zaútočily na chemický závod v blízkosti létiště. Může to znamenat zostření konfliktu. Pro Ukrajinu nic dobrého.