Porážka Texasu u Nejvyššího soudu

12.12.2020 09:45

Hox
 

Žaloba amerických států ohledně neplatnosti voleb v Pensylvánii, Wisconsinu, Michiganu a Georgii byla zamítnuta nejvyšším soudem. K žalobě Texasu se připojilo 21 států. Trumo označil rozhodnutí Nejvyššího soudu jako ostudu a skutečné zklamání.

Soudci Nejvyššího soudu odmítli vyslovit právní názor na případy machinací s poštovním hlasováním a ohledně faktu, že zmíněné 4 státy změnily před 14 měsíci legislativu ohledně poštovního hlasování způsobem, odporujícím ústavě USA. Nově na hlasovacích lístcích například nemusí být podpis voliče a podpis se neověřuje oproti podpisovému vzoru. Ve všech případech, kdy by byl při předchozí legislativě hlas zaslaný poštou odmítnut jako neplatný (chybějící/špatný podpis, chybějící/nečitelné údaje atd) a kdy by bylo jeho započtení jako platného hlasu trestným činem, je podle nové legislativy hlas přijímán jako platný. Tato změna legislativy proběhla najednou ve 4 uvedených státech cca před 14 měsíci a otevřela cestu podvodům s hlasy v průmyslovém měřítku.

Soudci Nejvyššího soudu jen konstatovali, že „nemají ústavní právo“ otázku zkoumat.

Dva soudci byli proti takovému rozhodnutí – Samuel Alito a Clarence Thomas. Podle jejich názoru soud může a musí dát podobným událostem právní hodnocení. Byli však přehlasováni, ostatní soudci se nechtěli do situace „míchat“, možná z obav stát se „osobou určenou k likvidaci“ ze strany „demokratických“ sil stojících za Bidenem. Rozhodnutí Nejvyššího soudu je bezprecedentní, protože v roce 2000 v podobné situaci právě Nejvyšší rozhodl o tom, kdo bude prezidentem.

Dalším důležitým datem bude 14. prosinec, kdy má kolegium volitelů zvolit prezidenta, a 6. ledna, kdy má jejich rozhodnutí posvětit kongres.

Republikánští lídři Texasu, kteří stáli za žalobou k nejvyššímu soudu, ocenili jeho rozhodnutí jako „legitmizaci politického bezpráví v USA“. Navrhli všem státům, které dodržují vlastní volební legislativu a ústavu, sjednotit se a vytvořit novou unii.

Fakticky jde řeč o výzvách k osamostatnění, adresovaných ostatním státům. Během jednoho dne se stal v sociálních sítích populární tag „Texit“, po vzoru Brexit nebo Czexit. Oddělení Texasu od USA. Texas vstoupil do USA vlastním rozhodnutím na základě dohody v 19. století.

Texaští zákonodárci operativně umístili zákon o vystoupení z USA na jednací agendu místního Kongresu. Znovuoživení separatistických tendecí je logický závěr skandálních volebních podvodů a další ukazatel hluboké polarizace americké společnosti. Defakto se jedná o prvek hybridní občanské války v USA.

červeně označené státy se připojily k ústavní žalobě