Polský europoslanec Jacek Saryusz-Wolski navrhuje za události v Bělorusku zavést sankce - proti komu myslíte?

13.08.2020 15:32
TauRus


Tramtadadá… proti Rusku !

Tento gigant mysli si myslí, že “jestli neutralizovat roli ruského vměšování, Bělorusové budou moci sami zvládnout budování demokracie“.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/9190287

Zatím se jeví, že Bělorusové nejsou schopni „vybudovat demokracii“ ani za vydatné pomoci Polska, Pobaltí, Ukrajiny, která by mohla být vzorem pro občany Běloruska, a jiných států "progresivního západu".
Vždyť kdyby nebylo Ruska, Lukašenko by si nikdy nedovolil zadržet až 700 „budovatelů demokracie“, mezi kterými je i pár desítek nebo stovek putovních budovatelů, zrovna z výše uvedených zemí.

Sešli se Polsko se dvěma pobaltskými tygry (Litva, Lotyšsko) a vypracovali velice jednoduchý, ale velmi účinný plán rozřešení běloruské krize. Obsahuje pouze 3 body:
- zastavit použití sily proti demonstrantům,
- okamžitě osvobodit zadržené,
- začít dialog s představiteli občanské společnosti
https://zakonvremeni.ru/news/13-3-/45592-litva-latviya-i-polsha-podgotovili-plan-razresheniya-krizisa-v-belorussii.html

Geniální plán ve své jednoduchosti“ Divím se, že Lukašenko to nenapadlo samotného.
Tj. běloruský národ projevil svoji svobodnou vůli ve volbách a zvolil Lukašenka. Někde se rozhodli, že to není demokratické a vyvedli lidi do ulic, aby pod tlakem ulice, za kterou stojí velice vlivné síly (nejsou to výše zmíněné státy) , ukradli běloruskému lidu právo se rozhodovat o vlastním osudu. Ukradli, jinak to nejde nazvat. A prezident státu má začít s nimi jednat? O čem prosím vás? O tom, že má složit svoje pravomoci a předat je ulici? Dělají to tak prezidenti „vyspělých demokratických států“? Ameriky, na příklad, nebo Francie? Ne. Tak proč to má dělat Lukašenko? A proč za to, že on tak nedělá, má být potrestané Rusko? Vidí někdo v tom nějakou logiku?… Nenapadne příště někoho potrestat Rusko za to, že třeba Trump nechce se podvolit tlaku ulice… nebo Macron?

Proč raději ulice nebo „občanský společnost“ nesepíše petici, že nesouhlasí s výsledky voleb? Ať třeba posbírají hlasy i na podporu té petice. Jednoduchým součtem všech nesouhlasných se hned zjistí jejich procentuální váha v poměru hlasů. Jestli hlasy nespokojených převáží, vypisují se nové volby, které se provedou pod přísným dohledem světových (demokratických) institucí. Bylo by to určitě víc demokratické, než bordel v ulicích a trestání Ruska za něj.

Dávám to, jako zlepšovák, kdyby nějaký politik chtěl prohloubit demokracii ve vlastním státě.