Pokus o majdanizaci Kazachstánu

23.05.2016 10:40
TauRus

 

V Rusku se nepovedlo vyvolat “barevnou revolucí”, v Arménii a Ázerbájdžánu také, na Ukrajině Majdan nesplnil očekávání, přišla na řadu Střední Asie a největší spojenec Ruska Kazachstán, přičemž útok je veden přímo na Nazarbajeva.
Po rozpadu SSSR, koncem 90. let jsem navštívil Kazachstán. Říct, že mě zklamala tamější situace, znamená neříct vůbec nic. Byl jsem doslova šokován. Vše, co jste viděli v dokumentech o Rusku z tohoto období, v případě Kazachstánu můžete násobit na druhou. Nefungovalo nic, ani pouliční osvětlení, ani elektřina v bytech. V 10 hodin večer to prostě vypnuli a starej se. V zimě nefungovalo vytápění bytů, nebyl plyn. Respektive, plyn do domácnosti dávali na střídačku s elektřinou. Na jihu, kde zimy byly mírnější, se nepovedlo zvýšit teplotu na víc, jak 12°. Nevím, co lidé zažívali na severu. Zavřené, rozkradené závody a fabriky, kriminalita, nezaměstnanost a rozmach nacionalismu, korupce a klientelismus v té době, způsobil katastrofický odtok nejkvalifikovanějších kádrů z řad jiných národnosti. Každý, kdo mohl, z Kazachstánu tehdy odjel. Jen počet ruského obyvatelstva v těch dobách poklesl o 50%. Jiné národnosti, jako Němci, Ukrajinci, Řekové a Češi, odjely snad do posledního člověka. Situace byla kritická.
Tehdy Nazarbajev svolal všechny kazašské klany, které vládly v regionech a na rovinu jim řekl, že pokud se ta bakchanálie nezastaví, Kazachstán přestane existovat jako stát. A ať nepočítají s tím, že oni něco z rozpadu státu budou mít.
Nějak se mu povedlo je přesvědčit a tu situací ustát, utáhnout šrouby a donutit tlustozadké beje (předák, náčelník, vůdce – osmanská vojenská hodnost mezi agou a pašou), aby tolik nekradli a nechali lidem kyslík.
Dnes je v Kazachstánu nejlepší situace a životní úroveň ze všech Středoasijských republik. Ne, že by nebylo na čem pracovat a co zlepšovat, ale Kazaši se špatně nemají a jejích životní úroveň každým rokem roste. Do ciziny za práci rozhodně jezdit nemusí.
Jenže, jak to bývá, v každém státě se najdou lidé, pro které je sloužení jiné mocnosti, za mrzké zelené papírky, milejší, než sloužení vlastnímu lidu.
Na 21.5. v Kazachstánu začali svolávat celostátní Majdan. Bezprostředním organizátorem vystoupil Mezinárodní fond záštity svobody slova «Адил соз» (Adil Soz), mezi jehož donory se, kromě velvyslanectví USA a GB, počítá i "Open Society Fund" Sorose, Freedom House a Národní fond na podporu demokracie (NED)…Záminka se našla také – Ministerstvo zemědělství prohlásilo, že plánuje prodat v aukci 1,7 mln. ha zemědělské půdy z celkového množství 101 mln. ha.
Podpindosnická klaka nafoukla aféru století – jakože Nazarbajev určitě hodlá kazašskou půdu, patřící “zbídačenému a těžce zkoušenému kazašskému národu”, prodat Číňanům a na tom prodeji se sám obohatit. Vlastně se podívejte na video, natočené ukrajinskými režiséry, šířené na internetu, svolávající kazašský Majdan. Všimněte si hlavně bezdůkazných “argumentů” nesystémové opozice a toho, jak je “zbídačený kazašský lid” oblečen.
https://www.youtube.com/watch?v=kvDcxbzGryM

Včera protestní mítinky byly naplánovány ve všech velkých městech Kazachstánu. Vláda tyto mítinky nepovolila, preventivně zatkla asi 40 největších aktivistů, vypnula youtube a facebooky, v TV se rozběhla vysvětlovací kampaň. Vlastně, udělali to samé, co kdysi Číňané. Proto se mítinky konaly jen v Pavlodaru a Alma-Atě, které také rozehnali, aby nepřerostly v něco většího.
https://cont.ws/uploads/pic/2016/5/%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85.jpg

Držím Nazarbajevovi a kazašskému národu všechny palce, aby se “oranžovou plíseň” povedlo v zárodku zlikvidovat. Doufám, že by lidem měl stačit odstrašující příklad Ukrajiny, kde lidé také šli se sociálními a politickými požadavky a nakonec, jím zbyly jen oči pro pláč. Kurátorům z Washingtonu nikdy nešlo o blaho cizích národů. Ale o nerostné bohatství vždycky. A Kazachstán je velice bohatá země…

Pro víc informací (rj)
Попытка мятежа в Казахстане. Угроза сохраняется
https://cont.ws/post/276575

 

Diskusní téma: Pokus o majdanizaci Kazachstánu

nepravdy...

1882 | 24.05.2016

Z těch informácí mi přijde, že jste v Kazachstánu nikdy nebyl. Proč by proboha zrovna oni vypínali plyn, který tam stojí nula nic. Tam se topí takovým stylem že i v -40 člověk musí mít otevřené okno aby usnul...
Nehledě na to, že normální Kazaši rusy přímo nesnáší a Rusové se k nim v Kazachstánu chovají pěkně povýšenecky. Tohle je zas další protiamerický blábol, snažící se vypadat undergroundově cool, ale je to úplný nesmysl.

Re: nepravdy...

ТаuRus | 25.05.2016

выпуск #104 Миграция из Казахстана в 90-е годы
https://www.youtube.com/watch?v=Mp6K8tr0TZI

Казахстан: причины и проявления экономического спада в 1990 годы
http://cc-sauran.kz/rubriki/economika/47-kazahstan-prichiny-i-proyavleniya-ekonomicheskogo-spada-v-1990-gody.html

Назарбаев считает, что у Казахстана сложился отличный антикризисный опыт
В 90-е годы из Казахстана уехали 3,6 млн человек – Назарбаев
Сейчас современной молодежи даже сложно представить, что из себя представлял Казахстан в 1990 годах ХХ века, с чего нам приходилось начинать. Сказать, что мы занимали последнее место среди 15 союзных республик, это почти что ничего не сказать. Старшее поколение помнит о том, когда в магазинах товары первой необходимости продавались по карточкам. Например, на одного человека в месяц полагалось не более 1 килограмма сахара, 400 граммов масла, один десяток яиц и так далее. Чтобы купить молоко детям, нужно было занимать очередь с 5–6 утра. Одно время в нашей хлеборобной республике, собиравшей солидные урожаи пшеницы, хлеб продавался по карточкам, строго по норме – одну буханку в одни руки", – добавил Президент
http://www.kazpravda.kz/rubric/obshchestvo/v-90-e-godi-iz-kazahstana-uehali-36-mln-chelovek--nazarbaev/

Социальная реклама о жизни в 90-е годы.
https://www.facebook.com/Socialadkz/videos/356289414580947/

«Первая половина 90-х годов нам показала все ужасы кризиса, когда народ остался без работы и все предприятия остановились. И от того, что мы будем повторять (об этом - V), я думаю, плохо не будет. Люди остались без света, электричества дома, без отопления, без заработной платы, без пенсий, с пустыми прилавками в магазинах. Но мы же преодолели такое.
https://vlast.kz/novosti/14467-nazarbaev-scitaet-cto-u-kazahstana-slozilsa-otlicnyj-antikrizisnyj-opyt.html\

Přeber si to a příště tolik nepindej, dokud nebudeš aspoň trochu v obraze, emerickej obhájce.

Ostatním se omlouvám za hrubost, ale takové diskutéry přímo "milují".

Re: Re: nepravdy...

peter g. | 25.05.2016

Prepáčte,ale mimo témy. Dnes má byť podla agentúty Reuters prepustená savčenková. Viete niečo bližšie o tom?

http://www.aktuality.sk/clanok/341426/moskva-prepustila-pilotku-savcenkovu-vracia-sa-spat-na-ukrajinu/?utm_source=azet.sk&utm_medium=box-magaziny-aktuality_koktejl&utm_content=clanok3&utm_campaign=HP-new2

Nazarbajev sa poučil

Mahatma | 23.05.2016

Nazarbajev sa poučil - videl ako dopadol Janukovič... preto rázne zasiahol od začiatku, bez ohľadu na kvičanie mimovládiek a majdan sa nekoná...

Re: Nazarbajev sa poučil

j | 26.05.2016

přesně tak

Přidat nový příspěvek