Moskva zakazuje Monsanto a staví produkci a distribuci GMO na roveň terorismu

21.05.2014 09:36

Rusko má některá z nejcennějších neznečištěných nejlepších půd planety a bude-li se to striktně kontrolovat, tak zůstanou bez GMO a bez chemikálií, přičemž jejich produktivita může růst, zatímco Evropa bude v úpadku, řekl RT geopolitický analytik William Engdahl. 

Ruští poslanci předložili návrh zákona zakazujícího GMO. Zákonná předloha navržená ruskému parlamentu staví produkci a distribuci GMO na roveň terorismu. Od Ruska se očekávalo, že po vstupu do Světové obchodní organizace (WTO) dovolí na svém trhu produkci a distribuci GM potravin.

 

Avšak v březnu ruský president Putin řekl, že země zůstane nedotčená GM, aniž by tím nějak své závazky k WTO porušovala.

RT: Co si myslíte o posledním v ruském parlamentu projednávaném zákonu, který dává producenty GM, kteří by tyto předpisy porušili, na roveň teroristům. Není to trochu přehnané?

William Engdahl: Podle povídání na ruských mediálních blozích by měl být trest za vědomé ilegální zavádění GMO plodin v Rusku srovnatelný s tím, jaký se ukládá teroristům, kteří vědomě ubližují lidem. Záměr zastavit džina genetických manipulací rostlin a organismů a zase ho nacpe do lahve je pro budoucnost lidstva dobrý. Povídání o 20 procentním nárůstu sklizně u některých GMO je naprostý nesmysl. Nikde na světě neexistuje dokázaný dlouhodobý nárůst sklizní z GMO plodin, protože jsou modifikovány kvůli zvýšení sklizní. Takže je to jen mýdlová bublina, kterou Monsanto, Syngenta a další GMO giganti vkládají do svých ukolébavek pro veřejnost, abychom si mysleli, že jde o nějaké dobro.

 

...

více zde