Mnichov 2015

07.02.2015 14:59

Lin |

Další souvislost s historií - právě probíhá třídenní bezpečnostní konference v Mnichově (od pátku do neděle, dnes je hlavní den, vystupují "lídři").
Už mj. vystoupili vietnamský zajatec McCain, Merkelová, Lavrov, ještě dopřejí sluchu i Porošenkovi.
McCain zkritizoval EU a Merkelovou za "příliš měkký přístup" ohledně situace na UA. Týkalo se odmítnutí dodávek zbraní na UA a "evropského postoje", že konflikt se musí řešit diplomatickou cestou a ne dodávkou zbraní. Vietnamskému zajatci se to nelíbí - prý - kdybychom dodávali zbraně od počátku, tak je tam dneska už klid. Na Merkelovou se obrátil s typickým americkým "argumentem" = "paní Merkelová, dokdy budou kvůli vám umírat na UA lidé"?
Merkelová ve svém projevu zdůraznila, že Evropa chce zajistit bezpečnost společně s Ruskem.
Velká Evropa od Lisabonu do Vladivostoku nemůže být bez vyřešení konfliktu na UA, přičemž se konflikt musí řešit pomocí mezinárodního práva a ne zbraněmi. Schůzku v Moskvě považuje za smysluplnou, jakousi "splátku dluhu vůči lidem, kteří na UA dnes trpí". Je nutné navázat na minské dohody a zasadit se, aby byly vyplněné.
Z Lavrovova vysoupení jsem slyšela jen kousek (byl přímý přenos, já ho "chytla" na posledních cca 10 minut, když už odpovídal na dotazy).
Lavrov řekl, že (my) nechápeme postupy mezinárodního společenství, které např. v případě Jemenu, Afghánistánu, Mali volá po rozhovorech a mírových jednáních, ale v případě UA chce dodávat zbraně. "Bohužel, naši západní kolegové v případě UA zavírají oči nad vším, včetně podněcování xenofobních nálad."
Podle slov Lavrova si "západ" již čtvrt století nárokuje právo dominovat a nynější situace je kulminací tohoto procesu.
("Domníváme se, že nyní probíhá kulminace čtvrt století trvajícího kurzu západních kolegů k získání politické dominance, snaha udržet ji libovolnými prostředky a to nejen v politice Evropy, ale také v geopolitice." )
Dle Lavrova jsou jediným řešením konfliktu na UA rozhovory mezi Kyjevem a DNR, LNR a také důsledné dodržení dohod od všech zúčastněných stran.
V té tiskovce (co jsem část poslouchala) musel Lavrov čelit mnoha výpadům (jak jinak - ohledně "anexe" Krymu) a někteří z účastníků diskuse se i smáli, když mluvil o lidovém krymském referendu. Lavrov to ustála prohodil, že smích je sice zdravý, ale on osobně se taky udržel, aby se nesmál během vystoupení jiných účastníků.
http://russian.rt.com/article/72951
(Lavrov)
http://russian.rt.com/article/72925
(Merkelová)
http://russian.rt.com/article/72921
(McCain)
http://russian.rt.com/article/72931
(Moskva)

 

ТаuRus |

Jestli Merkelová na Mnichovské konferenci mluví o tom, že bezpečnost Evropy se nesmí zajíšťovat proti Rusku, ale jedině spolu s Ruskem, navíc, od Lissabonu až do Vladivostoku. Jestli Steinmeieřr vyhrožuje Porošenkovi, že v případě jejích cukání uvalí na ně sankce...jestli jejich noviny píši o tom, že Putin už vyhrál, tak Evropa už je jasná.
Mně stačilo včera vidět Albrightovou, když zakrývala obličej rukama a bylo vidět jen zděšený výraz jejich oči, které říkaly: "To je konec!"
Netvrdím, že USA se ještě nepokusí o nějaké svinstvo. Ale každý jejích zákeřný krok bude jen přibližovat jejich nenávratnou porážku...
Evropa, v případě konfliktu, by dopadla nejhůř. A Putin jím určitě řekl, že v pokud začnou dodávat Ukrajině zbraně, Rusko to bude posuzovat, jako agresí, se všemi z toho vyplývajícími následky.
A nepochybují, že by v první řadě došlo na zastavení dodávek energii. A tam zkuste bojovat.:)
Putin nejspíše musel dát Hollandovi s Merkelovou záruky, že v případě amerických provokací v Evropě, Rusko Evropě pomůže.
A celá jeich návštěva nebyla ničím jiným, než změnou "střechy".
Genetická pamět je dobrá věc. Německo s Francii si na války s Ruskem dobře pamatují...A USA jím nabizí jen tuto alternativu.
Pokud budou bojovat proti Rusku, z Evropy nezůstane kamen na kameni. Pokud přimknou ke druhé strane - BRICS, EAS, i USA pochopí, že to mají marné. Proti celému světu bojovat nemůžou.