Média: americké tajné služby sledují Putina už od 90. let

19.07.2015 14:56

Zvláštní služby USA sledovaly Vladimíra Putin už od 90. let minulého století, dlouho předtím, než se stal prezidentem, píše britský deník Times.

Jak se uvádí v publikaci sobotního vydání, "Vladimír Putin byl objektem hlubokého zájmu americké rozvědky už tehdy, když byl jen zástupcem primátora Petrohradu."

Portál WikiLeaks dříve publikoval údaje o rozsahu odposlechů amerických služeb, konkrétně o tom, že Agentura národní bezpečnosti (ANB) odposlouchávala telefony třech posledních kancléřů Německa - Angely Merkel, Gerharda Schrodera a Helmuta Kohla.

Německý deník Bild informoval, že tajné služby USA odposlouchávaly a sledovali ex-kancléře SRN Schrodera. Podle informací deníku, zájem USA k Schroderovi neskončil jeho odchodem z funkce kancléře, kvůli práci spojené s ruskou energetikou. V roce 2006 Schroder stál v čele komise akcionářů projektu Nord Stream.

Tiskový mluvčí prezidenta RF Dmitrij Peskov komentoval informace z médií o odposlouchávání kancléře SRN kvůli jeho kontaktům s Putinem s poznámkou, že v Kremlu o tom dávno vědí.

V červnu francouzské média s odkazem na WikiLeaks publikovali informaci o špionáži ze strany ANB představitelů francouzské politické třídy a byznysmenů, včetně tří posledních prezidentů Francie.

zdroj: ria.ru