Katyň ve zkratce

17.12.2019 21:11
Honz 


Poprvé o masakru promluvil Goebels v roce 1943, před Kurskou operací. Němci potřebovali nějaký trumf proti rusům, kterým se začalo dařit a podnítit nenávist Poláků vůči rusům.
Teď k samotnému masakru. Poláci mluví o 22 tisících, ve skutečnosti bylo nalezeno 4500 ostatků. Některé oběti měli v kapsách písemnosti ještě z roku 1941 a při exhumaci těla vypadala na to, že v zemi byla mnohem kratší dobu, než bylo avizováno. Exhumace se účastnili znalci ze západu USA, VB a nejsem si jist, ale byli tam i Češi, kteří mluvili o tom, že protokol museli podepsat i když s jeho závěry nesouhlasili.
Dalším důležitým bodem bylo to, že všechny oběti byly zastřeleny ráží 7,65, což v té době v Rusku nebyla žádná zbraň s touto ráží. Používala se zbraň TT, nebo Nagan 9 mm. Tuto ráži ale měla německá zbraň Walter, kterou používali němečtí vojáci. Dokumenty, které měly dokazovat, že to bylo na rozkaz Stalina, jsou podvrh, jelikož stránka s podpisy, nekoresponduje s barvou papíru a kvalitou papíru a písma ostatních stránek. Dále na tomto dokumentu chybí celé datum, je tam uveden jenom měsíc a rok, bez dne, což nemohlo nastat, jelikož byl rozkaz udávat v dataci dokumentů i den. Dále nesouhlasí číslovaní dokumentu.
Dále, masakr byl proveden na místě pionýrského tábora a chatové oblasti komunistických pohlavárů. Ti by asi sotva chtěli mít na území, kde se rekreovali zakopány mrtvoly.
Po rychlém postupu Němců v roce 1941 rusové měli nedostatek vagónů na evakuaci polských důstojníků a ve všeobecném zmatku je ponechali v táboře vlastnímu osudu. Měli možnost odejít na vlastní pěst, ale oni se rozhodli počkat na Němce a přidat se k německé armádě. Jsou doložena svědectví, že po ústupu Rudé armády je Němci použili jako levnou pracovní sílu. A když je již nepotřebovali, tak je povraždili.
Závěrem. Rusové byli nuceni vzít na sebe tento masakr až po „porážce“ ve studené válce.