K setkání Hollanda s Putinem

07.12.2014 11:27

Lin |

Zajímavé pozadí této nečekané a neplánované schůzky. Pospojovala jsem více souvisejících zpráv.
Už od posledního odkladu předání Mistralů (na nátlak Tuska) bylo ve Francii jasné, že ruská trpělivost není nevyčerpatelná. V administrativě prezidenta se hledala nějaká možnost, aby se Hollande mohl setkat s Putinem osobně a vysvětlit (schizofrenní) pozici Francie. Po projevu Putina (tento týden) se stalo zřejmější, že už to tak lehce nepůjde a že Putin s největší pravděpodobností odmítne.
Pomohl Nazarbajev a poprosil Putina, zda by nemohl francouzského prezidenta přijmout aspoň ke krátkému rozhovoru a vysvětlil mu, že se Hollande bojí, jak bude přijat.
Putin se schůzkou souhlasil a rozradostněný Hollande okamžitě volal Merkelové, aby jí se svou soukromou iniciativou seznámil.
Proběhla krátká schůzka na letišti, kde se jednalo hlavně o příčině všech obtíží - tj. o UA. Hollande je pro dodržování dohod z Minska a pro autonomii pro Novorusko. Dokonce nabídl, že Francie může být lepším prostředníkem k rozhovorům mezi Kyjevem a Novoruskem, než Německo.
U nás o návštěvě informují v duchu "opakovaně vyzývá Putina, aby se zasadil o ukončení bojů" a "ruské vměšování", jenže pravda je ta, že Hollande není v pozici, aby Putina k čemukoliv "vyzýval", on jen "nechce žádnou novou stěnu" (narážka na berlínskou zeď) a velmi stojí o spolupráci s Ruskem, která je mu však ze strany EU a USA znemožňovaná (má své pány, které musí poslouchat).
Vietnamský zajatec dokonce Francii poradil na nesmělý povzdech "a co teď s těmi Mistraly, když je nesmíme Rusům předat" . Prý - zaplaťte odškodné a Mistraly si nechte sami, však přijdete na to, jak je použít.
Tady i odpověď, proč Putin nepředhazoval žádné Mistraly.

http://russian.rt.com/article/63157