K pařížskému Pochodu jednoty

12.01.2015 22:06

Lin |

Pročetla jsem si, jak hodnotí včerejší pařížský pochod média. Dost bombasticky = Paříž metropolí boje proti terorismu, ohromná akce solidarity, vyjádření odhodlání bojovat a zvítězit... atd. Jenže...
Na pozadí událostí v jiných částech světa se spíš přikláním k jinému pojmenování - a tím je "pochod licoměrnosti".
Rakouský Contra Magazín si všímá, že Evropa ani nepostřehla, že 10.01. byla vypálená v Charkově redakce novin "Slovanka". Sice nikdo neumřel, pravoseki zatím "jen varovali" a podpálili redakci koktejly Molotova.

http://informator.lg.ua/?p=60473

Autor se zamýšlí nad tím, čím jsou životy a bezpečnost těchto novinářů méně cennými, než životy redakce "Charlie"?
(pozn.: nehledě ke zmařeným životům ruských novinářů loni...)

V pochodu šly politické celebrity jeden vedle druhého - bez ohledu na to, jakou politiku reprezentují. Pěkný obrázek a nic divného, pokud přišli vyjádřit soustrast a nesouhlas s teroristickými činy. Nesouhlas s terorem všude na světě - bez ohledu na zemi, důvody či skupinu, která je použije.
Pokud by i Paříž znamenala nějaký nový začátek, sjednocení v boji proti terorismu, jak ale obstojí některé tváře průvodu?
Jak obstojí třeba např. Porošenko, který šel v první "linii" a mával na všechny strany (v diskusi jsem se dočetla, že snad v jednu chvíli euforicky vykřikl "Slava Ukrajině")? Co tam mají co dělat ti, kteří podporovali a podporují teror v Libyii, Sýrii, v Africe, Pákistánu, Afghanistánu, Palestině a třeba i mučící americké věznice....? Promiňte, já se s touhle licoměrností neumím srovnat... třeba mi někdo tenhle "pochod" vysvětlíte na optimistickém pozadí...
Zatím se ztotožňuju se Šarijem, který napsal (volně):
- Dívám se na to nekonečné lidské moře v Paříži. Až to hrdlo stahuje, doopravdy... Zabili 15 lidí a tisíce vyšly na ulici, aby už nikdo nebyl zabit. V mé zemi umírají tisíce, ale na ulici vyjdou jen desítky a ty ještě pokládají za provokátory. Žádná protiválečná demonstrace. ANI JEDNA! Naopak - zabíjet, mučit, podřezávat, upalovat a všechno to publikovat na FB - a komentátoři se radují, vyžívají se v zohavených mrtvolách.
Podívejte se na ten pochod v Paříži. Jsem přesvědčený, že polovina lidí nesouhlasila s karikaturami redakce. Mně samotnému se to vůbec nelíbilo. Ale všichni přišli proto, aby nikdo nebyl zabit za své názory nebo přesvědčení, i když cizí a nepříjatelné.
Podívejte se na Pařížany. Jsou z jiné planety. A vy, váleční absurdní ďáblové na své nemocné planetě, se radujete z lidí ve sklepích a z vražd. -
https://www.facebook.com/anatolijsharij/posts/10205960083949634

Zakončím taky Šarijem (na toto téma tam má několik videí):
https://www.youtube.com/watch?v=uEeODsseD0Q