Je na čase, aby Evropa přestala Krym pokládat za část UA

10.07.2014 21:04

Lin

 

Ministr zahr. věcí Lucemburska Jean Asselborn v rozhovoru pro rakouské Die Presse řekl, že Evropa musí přestat myslet na Krym jako na součást UA a musí se vzdát pokusů o jeho znovupřipojení k UA - a to nejméně na deset let ("nutno odložit do r. 2024, až se změní situace"). Jinak prý hrozí rozpoutání světové války. Krym nyní může být de-jure za část UA pokládán, ale fakticky již částí UA není.
Dále řekl, že nelze zahraniční politiku stavět na jednostranných sankcích. Rusko a Čína jsou důležitými součástmi světa (doslova "světový řád je nemyslitelný bez Ruska a Číny") a USA ani Evropa si nemohou dělat, co chtějí - nemohou "dělat svět" dle svých představ. Západ se musí zamyslet nad svou politikou. A Porošenko by měl v první řadě přestat válčit a poslechnout radu Steinmeiera = vést intenzivní jednání s OBSE a Ruskem.
Asselborn se vyhnul odpovědi na otázku, zda je situace na UA výsledkem střetu zájmů USA a Ruska. řekl jen, že obě země mohou najít společnou řeč s pomocí Íránu, kde je "velmi důležité", aby podepsal dohodu o jaderném programu.

Pozn.: Asselborn patří k dalšímu "hlasu" GP, tedy jeho vyhlášení není "jen tak". Byl to on, kdo poradil rakouskému prezidentovi, aby přijal Putina ve Vídni.

http://russian.rt.com/article/40164