I ty, Brute? Návrh pravoslavného bankovnictví na etických principech

14.11.2014 08:07

ТаuRus |

Hlava synodu v otázkách vztahů církve a společnosti, protoierej Vsevolod Čaplin vyzval k diskuzi, jak učinit ruskou ekonomiku více nezávislou a navrhl popřemýšlet o vytvoření systému pravoslavného bankingu.

«Nám tvrdí, že známá krize s pádem rublu vůči dolaru odráží stav naší ekonomiky. A jak na to přišli? My vidíme, že naše ekonomika nepoklesla o čtvrtinu, jako rubl. Znamená to, že se někdo snaží nás hodnotit ne podle realného stavu naší ekonomiky, ale podle pravidel informační bubliny, která se nejdříve nafoukne a potom sfoukne",– prohlásil církevní činitel na setkání s klubem "Russkij podnikatel" v Moskvě.
Podle jeho slov, "se nás snaží přesvědčit v tom, že země prožívá katastrofu, ale ve skutečnosti vidíme, že tomu tak není, že hodnocení, která se dávají z vnějších center, nekorelují s realitou."

«Proto hned vzniká otázka: proč bychom nemohli zpracovat vlastní hodnocení kriterií naší ekonomiky a její budoucnosti?"

V.Čaplin vyzval k široké diskuzi o tom, jak dosáhnout toho, aby Rusko nebylo závislé na cizích rozhodnutích a hodnoceních, "které nejsou vymyšleny námi, ne podle našich pravidel" a vytvořit nezávislý bankovní systém, který by byl založen na ETICKÝCH PRAVIDLECH".
Také poukázal na to, že se to povedlo muslimům, kteří odmítli LICHVU, ale přitom efektivitu islamského bankingu to nepoškodilo. Čaplin navrhl popřemýšlet, jestli Rusko je schopné nabídnout pravoslavný bankovní systém bez LiCHVY, který bude mít přímé vztahy s Čínou, islamským světem a jinými se rodícími centry vlivu.
http://www.business-gazeta.ru/article/118978/