Ex-hlava MZ Lotyšska: Evropská komise chce nabídnout Rusku zónu volného obchodu a bezvízový režím s EU.

07.12.2014 12:20

ТаuRus |


Ex ministr Lotyšska Audronjus Ažubalis tvrdí, že během své návštěvy Bruselu uslyšel od evropskýchúředníků přání průdkého sblížení s Ruskem, výměnou za to, že Rusko nebude zasahovat do záležitosti Ukrajiny (ještě Gruzií a Moldavska). Přání EU nabídnout Rusku ekonomickou výhodu a začít spolu s Ruskem budovat jednotný ekonomický prostor od Lisabonu do Vladivostoku, Ažubalis považuje za velmi nebezpečné. Po návratu do Lotyšska politik zveřejnil svůj komentář, který nazval "Jednotná Euroasie od Lissabonu do Vladivostoku nebo proč nejhezčí myšlenky jsou nejnebezpečnější", který převzalo řada médií, včetně belgických.

Minulý týden na setkáních, která proběhla mezi představiteli Europarlamentu a zmocněnkyni EU v otázce mezinárodních vztahů Frederikou Mogelini a eurokomisařem v politice eurosousedství a jednání o rozvojí (to jsou teda funkce!) Johannesem Hanem, jsem nabyl přesvědčení, že podobné přízračné idee už nějakou dobu vytrvale kolují na chodbách Bruselu.
Na základě této idei, která začíná být velmi popularní mezi některými evropskými politiky, souhlas s kterou nedávno vyjádřil předseda Výboru zahraničních vztahů Elmar Bruck, Rusku je třeba "dát" Europskou volnou ekonomickou zónu od Lissabonu do Vladivostoku a také bezvízový styk, s podmínkou, že se přestane vměšovat do vnítřních záležitosti Ukrajiny, Moldavska, Gruzii a jiných postsovětských zemí.

http://www.regnum.ru/news/polit/1873822.html#ixzz3LCnMYXk

P.S. Do vnitřních záležitosti postsovětských zemí se bude moci míchat jen EU.:)
Dobrou "mrkvíčku" přípravují pro Putina. Ale i tak výrazný posun v myšlení. Je vidět, že si s ním nevědí rady.
I Holland, jako pokusný vyjednávač se musel nejdříve zaručit přímluvou Nazarbajeva a potom informovat Merkelovou, takže to určitě nebyla hurá akce "francouzské diplomacie".

Ještě perlička - Erdogan odmítá pouštět émerické tankery se zkapalněným plynem do Černého moře, kvůli nebezpečí pro ekologii (oblíbená píseň Západu - ekologie je svatá)..