Evropa, USA, Rusko a informační pole

17.06.2015 22:52

ТаuRus |

Saudové poslali na setkání s Putinem prince Mohammeda ben Salmana. Saudové navrhovali schůzku v Moskvě, ale Putin setkání nepotvrdil a jeho sekretář jím vzkázal, aby princ přijel na ekonomické fórum v Peterburgu, kde se s ním "možná" Putin setká. Pro Saudy je to nezvyklá situace, vždyť teprve nedávno jejich král odmítl přijet na pozvání Obamy a poslal tam vyslance třetí kategorie, se kterým byl nucen Obama komunikovat.
Zajímavé je, že všechny články o této návštěvě prince jsou z prostoru internetu pečlivě vymazávány. V jednom z takových článků byl předpoklad, že princ jede do Ruska "družit".
Autor se domnívá, že princ jede spíše smlouvat. Smlouvání předpokládá, že se nejdříve učiní nějaká nabídka. Nabídka asi nebyla moc lákavá, proto i reakce Moskvy byla velmi zdrženlivá. Zřejmě si počkají na lepší nabídku...
http://cont.ws/post/94371

Z německých internetových novin Focus:
Až Evropa pochopí, že USA ztratily sílu, přejde na ruskou stranu.

V konfrontaci s Ruskem EU nemůže počítat s Američany, protože dnes USA nemají dostatečnou vojenskou a politickou sílu, říká švýcarský vojenský expert Albert Stahel. Neschopnost USA odpovědět na ruskou "hru svalů" může v důsledku vést k tomu, že Evropané z pragmatických důvodů se obrátí od Ameriky a «skloní se před Putinem», a přiznají Rusku status nové «velmoci- patrona», myslí si Stahel.

http://russian.rt.com/inotv/2015-06-17/Focus-Ponyav-bessilie-SSHA-evropejci

originál v němčině: http://www.focus.de/politik/ausland/ukraine-krise/hinwendung-zu-russland-militaerexperte-ukraine-krise-koennte-zu-deutschem-kniefall-vor-putin-fuehren_id_4755148.html

Stahel má pravdu. Supervelmoc má autoritu jen do té doby, dokud je schopná ztrestat neposlušného vazala. V případě Ruska se to Americe nedaří. Na poslední prodloužení sankcí od EU, Lavrov, na dotaz novinářů, jak se k tomu RF staví, odpověděl, že jsou to problémy EU, ne Ruska. Rusko má jiné priority a řeší důležitější věci.

Můžeme se domnívat, že po návrhu generála Markina ohledně možnosti vyšetření ztráty artefaktů z Měsíce, po ohlášení RF, že má dalších nových 40 balistických raket, NATO zmírnilo tón a připustilo, že nebude rozmísťovat tanky "Abrams" v zemích východní Europy a místo toho je umístí v Německu.
http://oko-planet.su/politik/politiklist/284403-pentagon-otygral-nazad-plany-vydvinut-tanki-k-granicam-rossii.html

Než jsem to stačil napsat, přišla nová zpráva, že Putin se přece jen se saudovským princem zítra na peterburgském fóru setká. Zřejmě Saudové učinili lepší nabídku.
 

Diskusní téma: Evropa, USA, Rusko a informační pole

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek