Dění kolem Sýrie, 13.10.2015

14.10.2015 00:04

Lin |

 

Dnes se toho dělo poměrně dost. Začnu Sýrií. Kdosi tam vypálil 2 rány z minometu na rudké velvyslanectví v Damašku. A zrovna v době, kdy poblíž probíhala akce na podporu ruského boje proti IS, která čítala na 1,5 tisíce lidí z různých syrských organizací, včetně studentských. Nikdo neutrpěl újmu, dokonce ani budova velvyslanectví. Syřani z mítinku se nezalekli a i když se je policie snažila přesvědčit, aby se ukryli, na mítinku zůstali.
https://russian.rt.com/article/123236
https://russian.rt.com/article/123360

Dnes mluvil Putin i Lavrov ohledně situace v Sýrii. Společné pro oba je, že nechápu, o co USA jde (tedy – říkají to). Již včera Lavrov řekl, že RF je ochotná spolupracovat s jakoukoliv patriotickou stranou v Sýrii, která tam bojuje proti teroristům IS. Žádal, ať jim “partneři” sdělí, kdo to je a kde jsou jeho pozice. A nic… žádná odpověď – a čekají stále. Dnes se prý díval na Euronews, kde říkali, že kvůli ruské operaci v Sýrii USA mění taktiku pro boj s terorismem, přestávají cvičit “patriotické umírněné opozičníky” a začínají dodávat zbraně – shazováním ze vzduchu – a to komukoliv “opozičnímu”. Lavrov vůbec nechápe smysl, proč by ta změna taktiky měla být kvůli ruské operaci.
https://russian.rt.com/article/123371

Lavrov dále řekl, že “západní partneři” se vyhýbají jakékoliv diskusi ohledně vytvoření jednotné koalice boje proti IS. Jen kritizují a napdají,že Rusové tam ničí “patriotickou opozici” a ne IS. Měli by se urychleně rozhodnout, zda chtějí bojovat proti IS nebo ho nadále používat k dosažení svých cílů. Obojí nejde.
https://russian.rt.com/article/123375
https://russian.rt.com/article/123374

Před chvílí Peskov zveřejnil, že vláda USA dosud neodpověděla na Putinův návrh svolat konferenci k situaci v Sýrii.
https://russian.rt.com/article/123379

 

Diskusní téma: Dění kolem Sýrie, 13.10.2015

Blamáž USA

Přemek | 15.10.2015

Z USA nepřekvapivě zaznělo oficiální "nemůžeme" jak na cestu Medveděva do USA tak na cestu delegace USA do Moskvy. Co také může jiného odtud zaznít, když si sami ve Washingtonu nevelí a jen panáčkuji před svým loutkovodiči.

a proč ne!

pavelka70 | 14.10.2015

Myslím na to, proč by Asad ve spolupráci s Putinem nemohl vyhlásit bezletovou zónu v sektorech XY území Sýrie? V tomto kontextu by se sestřelovalo vše cizí, co tam poletí. Tedy pod kontrolou ruských stíhaček.

Re: a proč ne!

Jana | 14.10.2015

na to samé myslím od začátku zapojení RF do bojů v Sýrii. Bezletová zóna by mnohé vyřešila. Nejspíš Rusko nechce být jako jeho "západní partneři", i v dnešní situaci jsou jeho úspěchy zpochybňovány a napadány. Nedovedu si představit reakci na bezletovou zónu. Myslím, že i bez ní jsou více než úspěšní. Dávají si záležet na dodržování mezinárodního práva, přesné zdokumentování likvidovaných cílů, nikdo je nemůže "nachytat na švestkách". A jejich diplomacie Putin, Lavrov, ...nemá v dnešním světě obdoby, pár exeláns.

Přidat nový příspěvek