Debalcevo a historické datum

20.02.2015 20:33

Lin |

Dobrý článek na "politikus":
http://politikus.ru/articles/43752-tebya-kak-v-zerkale-ya-vizhu.html

Debalcevo a "plánovaný taktický ústup" ukrovojáků se udál 18.02.. Tento den také Poroš mluví k národu a oznamuje "stažení podle plánu" a "vzorné plnění bojových úkolů". O kotli nic... Ještě dneska se pokoušejí před národem (který ovšem již "tuší") nějak maskovat totální debakl tím, že poradce Porošenka Birjukov hlásá, že "pod Debalcevem bojovali s 5 až 7 násobnou převahou nepřítele ("na naší skupinu o počtu 2500 mužů bylo vrženo 15 -17 tis. vojáků nepřítele").
http://russian.rt.com/article/75484

Zpět k článku a souvislostem:
Ve stejné datum, ovšem před 72 lety, t. 18.02. 1943, pronesl ke svým kolegům plamennou a historickou řeč (pokládaná za jeho nejlepší projev) Josef Goebbels.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sportpalast_speech

Souvislosti:
Paulus se vzdal ve stalingradském kotli 31.ledna 1943. "Elitáři" tuto skutečnst před německým národem dlouho tajili - až do doby, kdy již nebylo východiska (protože Němci již "tušili").
Goebbels byl mistrem ve svém oboru a tahle řeč se mu skutečně po propagandistické stránce hodně povedla. V podstatě v ní řekl skrytě svým soukmenovcům, že "pánové, ještě nejsme po Stalingradu úplně v řiti, ale mílovými kroky se tam blížíme".
Řeč ovšem byla určená celému světu a do historie se zapsala jako "vyhlášení totální války ke konečnému vítězství".
Německo mělo podle Goebbelse již jen dvě možnosti - buď totální vítězství nebo totální zničení. Vypodobnil Rusko (a opravdu mluvil o Rusku a ne o SSSR) jako smrtelnou hrozbu pro svět, kde nikdo nenajde záchranu před "divokými asiatskými hordami". Vypodobnil Stalina a Rusko jako největší pokrytce, léta před světem předstírající svou mírumilovnost a "nepřipravenost", neochtu k válce - přitom tajně budující ohromnou ardmádu k zachvácení celého světa.
- "Kvůli přísnému utajení a přijatým tajným opatřením bolševické vlády jsme nemohli správně odhadnout vojenský potenciál SSSR. Teprve nyní vidíme jeho skutečný rozsah.
Budoucnost Evropy je zcela závislá na našem úspěchu na východě. V této bitvě je to náš národ, kdo tam prolévá svou nejcennější národní krev. Zbytek Evropy by nám měl alespoň pomoci. A soudě podle množství vážných hlasů, znějících nyní Evropou, někteří to již chápou. Ale někteří stále ještě na něco čekají. Nicméně - nebezpečí hrozí každému z nás a každý z nás má povinnost něčím přispět." -

Nu... nevím, jestli se to zdá jen mně, že rétorika zůstala stejná i po 72 letech...
https://www.youtube.com/watch?v=ac8zXl3Vv_Q
(originál řeči)