Chrenovský hřebčín

15.09.2012 11:52

Chrenovský hřebčín byl založen 24.10.1776 knížetem Alexejem Grigorijevičem Orlovem-Česmenským. Nachází se ve vesnici Sloboda v Bobrovském okrese Voroněžské oblasti. Chrenovský hřebčín je slavný tím, že zde byl vyšlechtěn unikátní druh ryzáků-Orlovských. 30. 8.1960 byl Chrenoský hřebčín rozhodnutím Rady ministrů RSFSR prohlášen architektonickou a kulturní památkou první kategorie.
 

V průběhu 20. století vychoval Chrenovský hřebčín největší množství plemeníků. Největší slávu zažíval v letech 40. a 50. V Chrenovském hřebčíně se např. narodili takoví šampioni jako rekordman Mořský Příboj a vítězka Všesvazového Derby a Všesvazové Ceny na moskevském hipodromu Bylaja Mečta (Dávný sen) Barsa. Orlovští ryzáci odchovaní v Chrenovské hřebčíně získali během 20. století 31 rekordů. K 1.1.2001 bylo v hřebčíně odchováno 247 orlovských ryzáků třídy 2 min.10 s a rychlejších na distanci 1600m a 17 ryzáků třídy 2.min.05 a rychlejších (pozn.překl.-to je čas, za který uběhne 1600m). Jedenáct orlovských koní získalo titul šampon na výstavách VDNCH a VSCHV (pozn.překl. –asi zemědělské výstavy nebo předvádění koní, u nás to bývá v Hřebčíně Napajedla). Odborníci vyhodnotili v letech 1976-2000 padesát jedna orlovských koní jako nejlepší  typově a exteriérově.
 

V současnosti je Chrenovský hřebčín na světě největším hřebčínem, který chová orlovského ryzáka. Mimo to chová i arabské koně-předky orlovských ryzáků. Nejlepší odchovanci hřebčína v současnosti závodí na ruských hipodromech : orlovští ryzáci v klusáckých soutěžích a v závodech trojek, arabští koně se účastní skokových soutěží arabských koní na Centrálním moskevském hipodromu a na Pjatigorském hipodromu. Hlavním zootechnikem Chrenovského hřebčína je nyní V.A. Cuckov. (pozn.překl. –to je důležitý člověk, který vede plemennou knihu orlovského ryzáka a řídí připouštění, na jeho rozhodnutí závisí další kvalita chovu.)


Překlad Aien

http://www.perunica.ru/istoria/6534-hrenovskiy-konnyy-zavod.html  

 

Diskusní téma: Chrenovský hřebčín

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek