Armáda DLR změnila taktiku a přešla do ofenzívy

25.08.2014 10:36

LK |

Armáda DLR změnila taktiku, přešla do ofenzívy, obklíčila 5 tisíc ukrajinských vojáků a ukořistila vojenskou tecniku.
Po vleklých pozičních bojích v srpnu na teritoriu DLR domobrana během posledního dne přešla do protiofenzívy a provedla úspěšnou operaci, během níž zablokovala dvě velké skupiny ukrajinských vojsk a Národní gardy. Štáb domobrany se rozhodl proti ozbrojeným silám řízeným z Kyjeva bojovat plnohodnotnými vojenskámi jednotkami.
Ve společném prohlášení štábu armády Doněcké lidové republiky vedení vojenských sil shrnuje výsledky bojů za posledních několik měsíců a zároveň oznamuje změnu taktiky: sebeobrana Donbasu již nebude proti ukrajinským karatelům bojovat pomocí malých jednotek jako doposud, ale uvede v činnost plonohodnotné vojenské jednotky, které disponují úplným kompletem prostředků palebné podpory.
Ve štábu armády DLR oznamují, že na základě existujících milicí byly vytvořeny tři brigády pěchoty. Kromě toho množství ukrajinských vojáků, kteří dobrovolně přešli na stranu DLR, a hornici z Donbasu vytvořili samostatný pluk dobrovolníků.
Domobrana rovněž oznámila, že během posledních dvou dnů protiofenzívy byly z ukořistěné techniky vytvořeny dva tankové batalióny, tři raketové divize, dvě divize samohybných děl, tři dělostřelecké divize různého kalibru a osm minometných baterií, které byly začleněny do vytvořených formací a jednotek.
Podle sil sebeobrany Donbasu se milici v průběhu bojů podařilo osvobodit od Kyjevem kontrolovaných vojsk následující oblasti: Novodvornoje, Agronomičeskoje, Novokatěrinovka, Osykovo, Klenovka, Strojítěl, Leninskoje. Také oznamují, že dnes armáda DLR v průběhu ofenzívy úplně zablokovala dvě velké skupiny karatelů v oblasti osad Vojskovskij, Kutějnikovo, Blagodatnoje, Aleksejevskoje, Uspenka a Uljanovskoje.
Rozvědka armády Doněcké lidové republiky oznámila vzetí do zajetí významných sil protivníka, jmenovitě – štáb 8. armádního sboru, 28. a 30. mechanizovanou brigádu a 95. aeromobilní brigádu ukrajinské armády, stejně jako trestné batalióny „Ajdar“, „Donbas“ a „Šachťorsk“. Současně bylo obklíčeno kolem 5 tisíc příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny, okolo 50 tanků, 200 obrněných vozidel (BMP, BTR, BMD), 50 různých raketových systémů “Grad” a “Uragán”, více než 100 kusů dělostřeleckých zbraní a minometů.
Během protiofenzívy se silám Donbasu také podařilo zničit více než 150 vojenských jednotek, baterii stanovišť systému “Smerč” (4 kusy), 12 systémů “Grad”, 17 tanků, více než 30 obrněných vozidel, kolem 50 vozidel s municí.
V současné době, podle informací štábu DLR, v blízkosti osady Olenovskoje probíhají boje mezi silami sebeobrany Donbasu a ukrajinskými vojsky: oznamuje se, že na straně vojsk kontrolovaných Kyjevem jsou 2 tisíce karatelů z bataliónu “Azov” a “Dněpr”, vyzbrojené asi 30 tanky a také obrněnými vozidly, děly a minomety.

Překlad: LK

Zdroj: http://novorossia.su/ru/node/5566