Ankara oznámila dohodu s Moskvou o neodkladném obnovení vztahů

29.06.2016 16:34
TauRus


„Rádi oznamujeme, že Turecko a Rusko se domluvily podniknout neodkladně nezbytné kroky ke zlepšení dvoustranných vztahů”, prohlásil mluvčí Recepa Tayyipa Erdogana.

Kalin podotkl, že turecký prezident vyzval rovněž svého ruského kolegu Vladimira Putina zahájit dialog o společném urovnání blízkovýchodní krize a boji s terorismem.
http://cz.sputniknews.com/svet/20160627/3398256/ankara-dohoda-moskva-obnoveni-vztahy.html

Tak přece jen se Erdogan vzdal. Urovnání vztahů a navíc, takto urychlené znamená, že jeho omluvě předcházela intenzivní jednání o tom, jak ty “narovnané” vztahy budou vypadat. Musím říct, že v té, či oné podobě omluvy ze strany Erdogana už byly, ale Moskva je přijala až teď. Což znamená, že je spokojena s dosaženými výsledky a ÚSTUPKY ze strany Turecka. Navíc, v Moskvě moc dobře vědí, kdo dal příkaz k sestřelení letadla, Erdogan to nebyl, ale to už jsme zde probírali.
Řeči o tom, že Moskva se nemá bavit se zločincem, jsou naivní. V politice se baví i s jinačími zločinci, třeba s těmi, kdo bombardoval Jugoslávii, Libyi, Irák a tak dále podle seznamu. To by se Moskva nesměla bavit skoro s celým Západem a zeměmi NATO.
Co, podle mně, bude taktikou a strategii Moskvy v nejbližších 2-3 letech.
Putin už avizoval svůj záměr o spojení Eurasii do jednoho ekonomického a bezpečnostního prostoru. Jako instrument se vytvořila organizace ŠOS, do které se přihlásila už skoro celá Asie a EAEU – bloková ekonomická a bezpečnostní organizace, která na východě už přesáhla hranice bývalého SSSR. Rozšiřování EAEU na západ, ze všeho nejvíce brání NATO, ne EU, jako taková. Tudíž, pro úspěšné sjednocení Eurasie je potřeba vytlačit NATO z kontinentu a poskytnout záruky bezpečnosti pro země, které NATO opustí. Naštěstí, NATO svými pokusy o eskalací zbrojení v Evropě, samo sebe diskredituje. To jsou různá prohlášení organizace o tom, že není možné zajistit bezpečí Pobaltí nebo Polska před ruskou vojenskou hrozbou, která de facto neexistuje, což dnes už chápou i zarputilé rusofobové. Nabízí se otázka: když NATO nemůže zajistit bezpečnost některých zemí, není lepší se poohlédnout po někom, kdo tu bezpečnost bude lépe schopen zaručit? Není lepší také začít vytvářet svoji armádu, na kterou bude spolehnutí, že v rozhodující chvíli nezradí? O to se Francie s Německem budou v nejbližší době snažit.
Všimli jste si, že po úspěšném Brexitu bylo ohlášeno, že angličtina už nebude oficiálním jazykem Evropské unie? Angličtina je též oficiálním jazykem NATO. Angličtina je prvním světovým jazykem. Rušil by někdo angličtinu, kdyby do budoucna s anglo-sasy v Evropě počítal? Myslím si, že toto je velmi důležitý marker, který nám usnadňuje pochopení, kterým směrem EU nakročila.
Jakým bokem se Moskvě může hodit Turecko a Erdogan?
Při pohledu na mapu Turecka, nejde si nevšimnout jeho strategické polohy, kontrolující dvě moře – Černé a Středozemní
http://podnikamvhk.cz/uploads/zeme/turecko.gif

Zatím, zde má svoje základny NATO, i když komplexy S-400 a S-500 do značné míry kontrolují obě moře. Přetáhnout Turecko na svoji stranu, znamená získat kontrolu nad jihem Evropy, což uvolní ruce Řecku, Itálii, Bulharsku, Srbsku atd. Je možné uzavřít Černé moře od USA podobně, jak bylo uzavřené moře Kaspické, což jen přispěje k bezpečnosti všech hraničních regionů.
Podobnou strategii Ruska dnes vidíme při námluvách Finska a vytlačení NATO z Baltského moře, přes které jde plynovod Severní potok, což USA nesou velmi nelibě. Nicméně, Finská vláda spolupracuje s Ruskem a nedávno se ostře ohradila od vměšování do svých záležitosti od USA.
Takže, jak vidíte, Moskva zahajuje taktiku vytlačení NATO, potažmo USA ze severu a jihu Evropy. V tomto kontextu je třeba vnímat i úsilí o obnovení diplomatických styků s Tureckem, které v současné době, v podmínkách izolace, působí destruktivně nejen na blízkovýchodní regiony, ale i na samotnou Evropu. V Turecku je dnes klíč k bezpečí Evropy z jihu a ten musí získat Rusko. Evropa je příliš slabá na to, aby se sama vymanila z problémů, které si svoji krátkozrakou politikou natropila.

 

Diskusní téma: Ankara oznámila dohodu s Moskvou o neodkladném obnovení vztahů

O den později

Leoš | 01.07.2016

Amíkům se moc nelíbí,že Erdogan obrací a druhý den posílají své žoldáky na letiště.

Politika je o kompromisech

Sio | 30.06.2016

Erdogan muse přijít s opravdu významnými ústupky, o tom není pochyb.

Přidat nový příspěvek