Administrativa Trumpa měla tajný plán na podporu vůdce venezuelské opozice

27.01.2019 12:19
TauRus
 

Administrativa Trumpa měla tajný plán na podporu vůdce venezuelské opozice Juana Guaido, tvrdí s odvoláním na své zdroje The Wall Street Journal.
Podle informace deníku, více-prezident USA Michael Pence zavolal Guaido a ubezpečil ho v podpoře ze strany Washingtonu, jesli převezme moc od Nicolase Madura a s odvoláním na článek ústavy prohlásí se za dočasnou hlavu státu. Tento telefonát nastartoval plán, který americká administrace tájně rozpracovávala během několika posledních týdnů. Washington koordinoval práci na tomto plánu s několika svými spojenci a představitelu opozice Venezuely.
Hned následující den po telefonátu Pence, 23.1., Guaido prohlísil vládu Madura za neligitímní a sebe za dočasnou hlávu státu.
https://www.wsj.com/articles/a-call-from-pence-helped-set-an-uncertain-new-course-in-venezuela-11548430259
https://www.interfax.ru/world/647819

Juana Guaido se přiznal, že se setkával s hlavou národní ustavující rady Venezuely Diosdado Cabello a odborovým vůdcem Freddy Bernalem.

Guaido vysvětlil podporovatelům, že se setkával s vládními úředníky kvůli tomu, aby je přesvědřil o nutnosti předčasných prezidentských voleb.

Dříve v televizním rozhovoru Guiado odmítl potvrdit fakt setkání, o kterém informoval více-premiér Jorge Rodríguez. Ale po zveřejnění videa, ve kterém on vstupuje do hotelu Lido, kde 22.1. proběhlo setkání, Guaido byl nucen sdělit, že se ho účastnil.
Podle prohlášení Rodrígueze, na tom setkání samozvaný prezident pověděl, že byl pod nátlakem pobývajících v USA opozičních politiků, kteří mu opakovaně předávali vzkazy od amerického senátora Marca Rubio a prezidenta Kolumbie Ivána Duque.
https://www.interfax.ru/world/647890

Z toho kouká velká opičí pracka pro USA a odpis podpindosniků nejen ve Venezuele, ale i ve světě.