Povedal by som asi tak toto:
Stejne ako napr. V Rusku su Patrioti a "Patrioti" tak su ezoterici a "ezoterici".
Nevim kolik lidi tady chape o co sa v tychto smeroch jedna. Da sa povedat, ze som tiez okultista (zalezi na tom, co sa pod tym rozumie:) takze nejaku predstavu mam. Takze pokial s danymi vecami nemate vlastnu prakticku skusenost, respektive si neuvedomujete o co sa tu aj s historickeho hladiska a co vsetko malo vpliv a viedlo k to dnesnemu ezoterizmu a "ezoterizmu". Ak teda nemate nejake prakticke skusenosti ci aspon nieco o tom precitane a vypocute ci ste neobehali nejakych ukoltistov takych aj "takych", ci ste sa nejak inak s timito veci neoboznamili... . Tak dohadovat sa o definiciach a zmysloch ci vyznamoch slov ci filozofovat o tom nema pre vas absolutne ziadny zmysel.
Povedzme, ze kedysi bol okultizmuz, astrologia, magia, mystika, astrologia, véda atd. Beznou sucastou zivota. Rozsirene vedomie, telepatia, mimoyslove vnimanie, jasnovidnost, telekineza, schopnost zhmotnovat rozne veci ci menit strukturu hmoty atd. (Jezis a jeho chodenie po vode. Premena vody na vino. Ked posla fuu nevim ted koho, aby chitil rybu a vybral s jej ust zlate na zaplatenie dani.)
To bolo uplne normalne. Telepatia bola tak bezna, ako dnes mobil.
Lenze to GP nepotreboval. Aby ludia videli aj v tme alebo aj za roh. Vnimali aj to co oci nevidia a usi nupocuju. ...
Gp to proste nepotreboval. To bolo vzdy neziaduce a tak zacali takychto ludi postupne likvidovat. Cele komuniti.
Neni to az tak davno, ked tieto veci neboli ludom az tak cudzie. Hovorime o obdobi inkvizicie. Skratka v istej faze dochadzalo postupne v roznych oblastiach sveta k "paleniu knih" a "upalovaniu na hranici" ci "ukrizovaniu". Pak uz stacilo mat len belsie pradlo a uz za tym boli nejake "cary" a uz sa chystala "vatra". No Globalnemu prediktoru nebolo dovolene znicit uplne vsetko. Nieco sa v roznych formach zachovalo. Doslo i k pokusom o rozsirenie no nic moc a potom boli tieto smery uplne zosmiesnene a zdiskreditovane a GP mal vystarane.
Aj Tu je vidiet, ze stale ma.
Re: Re: Základy esoteriky?
Alfei | 05.09.2017