Podrobnějšího rozboru ale nejste schopen ani vy ani já. Nemáme totiž potřebné odborné znalosti. Zatímco já se sčítat hrušky a jablka z tohoto důvodu neodvažuji, vy se o to směle pokoušíte. Mohu dodat, že z hlediska pitvání je samotný model vklad versus půjčka do určité míry zkratka pro lepší pochopení a úvod do problematiky. Banka ale nepůjčuje na základě vkladů, ale depozit uložených v CB. Tedy zkoumejte kolik má KB deponováno u CB a ne kolik peněz projde bežnými účty. (Jestliže jakákoli banka uvádí poměr mezi půjčkami a vklady nejspíš záměrně mlží pro vytvoření iluze, že tvoří kredit z peněz vkladatelů - ten poměr totiž nemá přímou korelaci) Také porovnejte základní jmění banky s objemem úvěrů a také třeba burzovních transakcí a dalšími obratovými položkami. Zkoumejte kolik je na páce. Říká se tomu leverage. Když měli hlavouni od Lehmana pětačtyřicítky u spánků, byla v poměru 1:30... Od té doby uběhlo hodně vody a samotný FED je dnes někde na 1:60...
Ověřit teorii praxí budete moci v momentě, kdy budete detailně rozumět bankovnictví. To nikdo z nás tady nejspíš neumí. Potom nezbyde, než například číst tlusté knihy, které píší renomovaní lidé z oboru. Odvozovat, porovnávat a skládat mozaiku... Četl jsem například pár knih, určených odbornému publiku na téma znpovuzavedení zlatého standardu. V kontextu ZS se tam zmiňuje i fenomén jménem frakční rezerva. Četl jsem i pár esejí od Murray N. Rothbarda také jeho What Has Government Done to Our Money... Rakouskou školu považuji za další fígl hochů, co spolu mluví, ale Rothbardovy věci stojí za to také literárně. Kam tím mířím? Inu, když problematiku frakční reservy zmiňuje odborník, jde s kůží na trh. Kdyby uvedl něco nesprávně, neminula by jej vlna oddborné kritiky a nejspíš i mediální hon. A když o principu navíc mluví a publikují lidé typu Alana Greenspana (bývalý šéf EDu) nepotřebuji se tím dále zabývat. Je to stejné, jako když publikují lidé typu Nomi Prins. Bývalá Goldman Sachs bankéřka, která se řekněme dala na světlou stranu. Kdyby tvrdila něco vycucaného z prstu, nenechali by na ní bývalí kolegové nit suchou. Mimochodem vysvětluje i FR a velmi podrobně.
Asi je potřeba do budoucna znát téma detailně. Bude to potřeba, až bude společnost zralá na diskusi o změně monetárního modelu. Pusťte se do toho. Nastudujte problematiku do šroubku. Bude moc fajn, když po pár letech usilovného studia problematiky sem napíšete odborný článek, jak to detailně funguje. Kdysi probíhala podobná diskuse na Zvědavci, přispíval tam kluk z bankovnictví a vysvětloval to velmi podrobně. Mě osobně to kromě nutnosti probírat se mnoha odbornými terníny (a některé jsem četl poprvé) nepřineslo nic. Krom toho, že dlouhavě potvrdil to, co v krátkosti tvrdil úvodní článek zde. Ergo pro vytvoření informačního pole a snad i budoucí společenské diskuse opravdu stačí to, co popisuje článek spolu s odkazy.
Re: Re: Systém frakční rezervy.
Martin | 12.08.2017