S bondovkami súhlas. Paradoxne, čím som starší, tým viac sa na tieto "rozprávky" rád pozerám :-) . Človek aj časom prichádza na rôzne veci (napr. v jednej bondovke Bond naruší natáčanie "pristátia na Mesiaci" a pod.)
Tak ma až teraz napadlo, pri poslednom pozretí asi pred 2 týždnami na ČT2 "Dychu života" (v Bratislave): že akoby už vtedy v r.1986-87 briti, resp. tvorcovia Bonda, pripravovali delenie ČSSR. Možno nie úplné, ale proste akoby z ničoho nič "náhodou" vytiahli slovenskú kartu. A o 5 rokov už tu bolo samostatné Slovensko:
1/upriamili dej filmu do Bratislavy (prvý a zatial posledný krát v rámci bondoviek, inak tuším inde v Česku či na Slovensku nikdy nikde Bond nebol.), a teda špeciálne práve na Slovensko (keď vo svete spred r.1989 ludia moc o Slovensku nevedeli, ani že niečo také vôbec je, len o Česku, teda Československo=Česko. Žil a cestoval som už vtedy, tak viem, to nie je dohad. Dokonca DODNES tak 50% ludí vo svete si to myslí.)
2/velmi si dali záležať, aby znel len slovenský jazyk (policajti, pardon 5.B, "Kara Milovy", pracovníčka od potrubia, rádio...bola v tom celkom slušná dôslednosť.)
3/zato pri citovaní čs. novín si riaditel rozviedky "pomýlil" noviny, a povedal že "ČESKE noviny píšu..." (tento detail stojí za povšimnutie) .
4/v opernom divadle špeciálne zábery na visiace vlajky okupantov: sovietske a československé (dnes česká vlajka.) Čo samozrejme môže byť aj normálne, ale... vzhladom na udalosti rokov 1989-1993 to zas až tak úplná náhoda nemusela byť (teda zámerne dlhý detail vlajok mohol vzbudiť napr. u slovenských divákov v r.1987-88 negatívne emócie, o ktoré išlo.)
A možno je to všetko len náhoda, a s udalosťami v rokoch 1989-93 to nijak nesuvisí (možno je pravda niekde uprostred: autori Dychu života len vycítili nejaké dozreté udalosti, ktoré vždy môžu jasnovidnejší jedinci vycítiť. Len sa to ťažko vopred dešifruje, takže obvykle sa človek až dodatočne placne po čele "tak to bolo ono, ja som to tušil" keď sa to už stane.)
bondovky
Perun | 19.06.2017