Nesouhlasím, že bůh neexistuje (ale souhlas, že židé zaměňují boha za Satana). Kdekdo vydává iluzi za boha a přesvědčuje ostatní o klamném cíli ve vlastním zájmu. Bůh Je velmi zobecněný pojem a tak si tam může kdejaký podvodník dosazovat co ho napadne, což je pro inteligentní bytost dost protivné.
Pro mne je existence boha zcela zřejmá:
1. Existuje svobodná vůle
2. Vše podléhá (přírodním) zákonům.
3. Každý si může přečíst řeč životních okolností svoji a svých blízkých a poznat, že funguje ruka prozřetelnosti (maskovaná jako náhoda).
4. Věda dokáže vysvětlit entropii (popisem hmoty a energie), ale nedokáže vysvětlit život/evoluci, která je projevem HNR (hierarchicky nejvyššího řízení / boha).
Víra v mém životě při rozhodování také nemá místo, protože je slepá a smrtelně nebezpečná, ale nahrazuji ji důvěrou ("zhyň prašivý pse nedůvěro", říká Rimmer v červeném trpaslíku díl s psychoměsícem), že při poctivém úsilí a jednání existuje ochrana z hora a zasáhne ruka prozřetelnosti (princip dobře presentován v pohádce "Hrátky s čertem" - hlavní hrdina Martin Kabát se nechá peklem oklamat a díky jeho slabosti pro karban získá peklo nevinné duše, ale snaží se to napravit a odolá strachu a v pravý čas bůh zasáhne - zde v příběhu v symbolické rovině, v životě zdánlivou náhodou - moc pěkný příběh, protože každý dostane co si zaslouží i Martin, kterému zůstane Káča, což je sice velmi radostné, ale i náročné - evoluce pokračuje).
Velmi dobře zpracovaný princip ruky prozřetelnosti je i ve Futuramě díl "Božský Bender" (zajímavost, pravzor postavy Bendera vidím v ruském filmu 12.křesel, přesně stejný vykuk Ostap Bender), je to sice taková ptákovina, ale při vhodné filtraci jsou tam podle mne cenná sdělení. Díl je zde http://futurama.nikee.net/index.php?video=52 a zohledňuje i hraní si na boha. Hraní na boha je určitý druh hlouposti, typický žid uvěří ve svou vyvolenost, ale i mnozí jiní naletí na trik o vlastní výjimečnosti. Hlavně, ale epizoda sděluje, že bůh pracuje tak, aby to nebylo poznat (mluví přímo k jednomu subjektu izolovaně od ostatních, odborněji popsáno zde http://leva-net.webnode.cz/products/zakladna-otazka-psychologie-ako-vedy/ - moje úvaha, bez zahrnutí boha nemůže existovat objektivní psychologie a nemůže nikomu pomoci a slouží pouze k plnění peněženek psychologů).
Re: Podekovani
Nikdo | 29.04.2017