Já mám zkušenosti přesně opačné. Znám mnoho policistů, kteří neznají ani svůj vlastní zákon, natož aby znali třeba zákon o přestupcích, znám mnoho policistů, kteří mají závažné mezery ve znalostech zák.č.361, stejně tak mezery ve znalostech tr. práva. Důvod je zřejmý, policista udělá 12 měsíců (dnes už jen 6 měsíců, jestli se nepletu) školu, pak po 3 letech přezkoušení a šlus. Už ho vzdělávání, doplňování znalostí víceméně nezajímá, teda pokud na tom netrvá nadřízený.
Strážník dělá, mám pocit, 3 nebo 6 měsíční kurz a následně každé tři roky přezkoušení před komisí z MV, samozřejmě včetně novelizovaných zákonů.
Problém je v tom, že strážníci dělají věci nepopulární, které vesměs PČR nedělá. MP je orgánem obce, proto je dělá takové ty otravné věci.
A co se týče Ústavy ČR, tak jsi měl zřejmě na mysli Listinu základních práv a svobod, která je její součástí. Tam se píše v článku 2 odst.2, že cituji: "Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví." Což znamená, že nemáte pravdu, kdyby byl zákon o PČR či MP v rozporu s ústavou, pak by musel být zrušen. Jenže to bychom podle stejné logiky museli rušit tr. zákoník, tr.řád, přestupkový zákon a mnoho jiných.
Re: Neexistuje konflikt s tupou mocí, který by nevyřešil úměv idiota číslo 69 a trocha humoru.
Ecthelion | 02.11.2016