... (na vysvetleni a do Slovníku)
Ideál - je neco, co je naprosto Dokonalé a proto sice Nedosažitelné, ale co je zaroven treba Obdivovat a Směřovat k tomu. Musi to byt Nedosažitelné aby se nedalo rict: "Teď jsme Tam" a uz nemusime Výš. Musi to mit dostatecny Přesah nad soucasnou Úrovní a musi to byt dostatecne zabezpecene pred zmenami, ktere by v tom v dobre vire chteli delat diletanti... Melo by to byt Obdivuhodné aby to bylo Následováníhodné, a pokud mozno takove, aby i castecny postup tim smerem byl Dobrý (Správný a Prospěšný). (Z principu Konečné Nedosažitelnosti vyplyva, ze nemusi byt Skutečný. Ovsem vzhledem k tomu, ze jedním z Ideálů je Pravdivost, nesmi byt Lživý.)
Vytyčením Ideálu se Vytyčuje Směřování na dlouhou dobu dopredu. Je proto velmi dulezite, jaky Ideál je vytyčen, jake jsou k nemu Směrovky, kam lidstvo povede jeho Následování.
A i proto je dulezite, jestli Ideálem je Spravedlnost nebo naopak Vítězství. Jestli Morální Bezúhonnost a Soucit nebo naopak Bezmezná Síla a jeji (zne)uzivani. Ze Spravedlnost je Právo jen kdyz je vyvážené Milosrdenstvím. Ze Láska se deli na Tělesnou lásku (Eros), Bratrskou lásku (Filia) a Všeobjímající Lásku (Charitas). Toto (nejen ale take) jsou Idealy, ktere (pri)neslo Křesťanství. Leccos ostatni je obal, ve kterem to bylo neseno. (Jiste ze to nejde takhle zjednodusit, leda snad z vetsi Dálky jako tu hlavni Konturu...)
Pak samozrejme je otazka, jak ktera doba a jeji lide ten Ideál naplni predstavami a jake k tomu zvoli smerovani. A pokud se odchylili, jaka byla schopnost se vracet na Dobrou Cestu.
Pak dale je tedy otazka, aby pri bourani spatnych odchylek jste "nevylili s vanickou i dite", a vedle Kultu nestrhli i Ideály. Nelze strhnout a zahodit Ideály a rict lidem, aby se sami potaceli v bazine a naslouchali, jestli je Bůh osobne a jednotlive vyvede ven. A ovsem nemyslim, ze by vetsina Lidu byla pripravena prijimat ne-osobní Ideály přímo, kdyz Personifikované je to mnohem Pochopitelnější. I kdyz mozna uz ten cas prichazi...?
Dalsi potencialni problem je v tom, ze leckdo bez primerene pripravy nemusi rozeznat vnitrni hlas demonu a psycho-úchylek a muze ho povazovat za hlas Boží a tim za autorizaci k cemukoliv. Je tu potreba urcity Filtr toho, co je Přijatelné a co je Omyl.
-----
...
Podobenstvi o zaku Jmenovaný Bohem a knezi Vzestup je v 1Sam3 . Jiste ze to neni Historie, je to Archetyp, Podobenstvi:
(Protoze tady leckde hlasate, ze nejsou potreba prostrednici mezi Bohem a Lidmi... Jsou potreba prinejmensim do zacatku, v podstate jako Ucitele...)
»
A ten mladík Jmenovaný Bohem ministrující Jsoucnosti před Vzestupem a slovo Jsoucnosti bylo ceněné ve dnech tamtěch, žádná vize rozlomená. A bylo v den tamten a Vzestup ležící v jeho místě a jeho oči začaly být kalné, ne bude moci vidět.
A lampa Boží dříve než vyhasne a Jmenovaný Bohem ležící v chrámu Jsoucnosti, který tam Soubor Boha (~Bohů,Sil).
A zavolal Jsoucnost ke Jmenovanému Bohem a řekl: hle mě.
A běžel k Vzestupu a řekl: hle mě, neboť volal jsi mě, a řekl: ne volal jsem, vrať se, lež, a šel a ležel.
A přidávající Jsoucnost volat ještě Jmenovaného Bohem a vstal Jmenovaný Bohem a šel ke Vzestupu a řekl: hle mě, neboť volal jsi mě, a řekl: ne volal jsem, můj synu, vrať se, lež.
A Jmenovaný Bohem dříve než znal Jsoucnost a dříve než bude odkryto k němu slovo Jsoucnosti.
A přidávající Jsoucnost volat Jmenovaného Bohem v třetici a vstal a šel ke Vzestupu a řekl: hle mě, neboť volal jsi mě, a porozuměl Vzestup, že Jsoucnost volající k mladíkovi.
A řekl Vzestup ke Jmenovanému Bohem: jdi, lež a bude, zda-li zavolá k tobě a řekneš: vyslov Jsoucnost, neboť slyšící tvůj sluha, a šel Jmenovaný Bohem a ležel ve svém místě.
A vešel Jsoucnost a postavil se a zavolal jako krát v krát: Jmenovaný Bohem, Jmenovaný Bohem, a řekl Jmenovaný Bohem: vyslov, neboť slyšící tvůj sluha.
...
...
A přidávající Jsoucnost způsobit vidět v Pokoji (~v Klidu), že odkryt Jsoucnost ke Jmenovanému Bohem v jeho Pokoji (~v jeho Klidu) ve slovu Jsoucnosti.
«
--
Tolik doslovne zneni, resp. zrejme nejlepsi dvoj-rozmerny řez z troj-rozmerneho originalu...
Ideál, Směřování a Naslouchání
P.A.S. | 31.10.2016