Ďakujem za objasnenie. Nepredpokladal som, že by v prípade materiáov VP SSSR bolo treba riešiť otázku subjektívnych = neexistujúcich dejov a javov.
Druhá veta v preklade však zavádza iné vymedzenie pojmu „objektívny proces“ (objektívny dej, jav) ako „nezávislý na človeku“. Z tejto definície vychádzal aj môj príspevok. Objektívny by teda mal byť dej, ktorý nevyvolal človek a riadi sa od človeka nezávislými (objektívnymi) zákonitosťami (HNR). Ak pripustím, že objektívny dej riadi (alebo iným slovom ovláda) človek, dostávam sa do sporu s definíciou jeho objektívnosti.
V prípade povodia je objektívnym dejom tečenie vody z miesta s vyššou polohovou energiou tiažovou na miesto s touto energiou nižšou (more, jazero). Človek tento dej nemôže riadiť v tom zmysle, že by prikázal vode tiecť „hore kopcom“. Dokáže ho iba „prifarbiť“ využíitím ďalších objektívnych zákonitostí napríklad tým, že upraví koryto rieky, postaví priehradu, ktorá zadržiava väčší objem vody, prekope kanál, odčerpáva vodu na zavlažovanie a podobne. (Takéto opatrenia sú spravidla dočasné, lebo všetko hmotné podlieha postupnému rozkladu – erózii.)
Za objektívny dej by som teda považoval tečenie vody „zhora nadol“, nie že sa určite dostane z jedného miesta na druhé v danom čase.
Re: Re: Objektívne a subjektívne deje
petržlen | 18.07.2016