Re: Re: Re: Re: Re: koláž

Lin | 28.06.2016

Nejprve se omluvím - máš pravdu, KSČ byla zakázaná a rozpuštěná až v r. 1938, tedy po sedmnácti letech své existence. Což ale stejně odporuje tvému tvrzení o "nicnedělání spících buněk", které jakoby čekaly na válku Německa se SSSR.
Jak jsem si to teď ověřovala, našla jsem, že už po volbách v r. 1925 byla druhou co do počtu voličů. Pak tedy nechápu - to už tenkrát "zapůsobil" Stalin nebo se "západní demokracie" zdiskreditovala? Ten důvod je asi jinde, že?
K ostatním mým otázkám:
- pročetla jsem si diskusi i tvé argumenty, které jsi psal Hoxovi. Ale beru je jako nedostatečné - proto jsem se ptala znovu - na aspoň jeden jediný pádný argument, proč by měl Stalin napadat Německo. Argumentem pro mě není "socializace" Evropy ani "poměr sil armád". Pro jedno i druhé není žádný rozumný argument - jen spekulace.
Ta Suvorovova kniha tvrdí, že Němci předešli Stalina asi o měsíc. Zvláštní... Že by Stalin byl hlupákem a chystal se napadnout Němce - potažmo dobýt Evropu - a nebyl na to připravený? Měsíc v přípravách není zas tak významná doba, takže by teoreticky měla být Rudá armáda již plně připravená na invazi a týl měl být bezečný. Tak - jak se mohlo stát, že již 16.7., tj po cca 25 dnech - byla německá vojska zhruba 300 km od Moskvy? A proč Berija podává neuvěřitelný výkon, dodnes nepřekonaný, za cenu vlastního zdraví, a přesouvá na 1500 sovětských výrobních závodů do bezpečí "za Ural" až po napadení? Nezlob se, ale to mi zrovna nepřijde jako "připravenost na válku" a "invazi do Evropy".
To svědčí spíš o tom, že Stalin v létě 1941 připravený nebyl. A jakkoliv mohl s válkou a napadením od Německa počítat, bylo to příliš brzy, aby připravený byl. To vítězství nad Německem nebylo jen tak, z nebe nespadlo. Šlo hlavně o ohromnou vůli a nezdolného ducha lidí ze SSSR. Bez nich by vítězství nebylo.
A pokud píšeš, že Stalin "zavalil Němce mrtvolami", pak ne Stalin. Třeba masakr u Rževa byl dílem generálů, stejně, jako pod Kyjevem.
Co se statistiky o počtech obětí týká - je cosi i na wiki a aspoň pro přehled postačující. Celkový počet u SSSR je tam uváděný cca 23 milionů, což odpovídá tomu, co jsme se učili my.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Počet_obětí_druhé_světové_války

Přidat nový příspěvek