Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kde je noosféra ?

Lexa | 16.06.2016

Ahoj Luxi,
konečně reakce na úrovni, jakou jsem očekával, díky.
Problém je v tom, že podle mě prosazuješ nějakou teoretickou ideologii a schematicky dáváš všecko do nějakých škatulek a mícháš jablka s hruškami. Zkusím vysvětlit.
Jestli bylo něco mnohokrát uváděné v diskusi, tak to není žádné ověření pravdivosti. To za prvé.
Buddhovo učení nestojí na žádných dgmatech, ale na principu: sám poznej pravdu. Buddha sice nic nenapsal, ale mnoho napsali jeho přímí následovníci. Základem poznání je meditační praxe. Teoretickou oporou jsou duchovní texty, zpravidla kompletně postavené na dialektické metodě (rozhovor Subhútiho a Sáripútry v Pradžnapáramitě). Že bys dialektiku v Nálandě nehledal je upřímné přiznání, že posuzuješ věci, o kterých ti chybí fundamentální znalosti. Střední nauka Nágardžuny je kompletně dialektická sútra. Jsou to texty velmi náročné, pro milovníky jalových spekulací zhola nestravitelné.
Ad lidský typ psychiky - tak jsi to pochopil ty. Lidskost je tedy podle tebe co? Že poctivě pracuje, bere ohledy na druhé, řídí se svědomím, ctí etiku, protože chápe zákon příčiny a následku (karmu), má dobré srdce, usiluje o blaho svých blízkých, o vlastní duchovní růst. Nebo ne? UjišTuji tě, že jsem nepotkal ryzejších lidí než v Barmě, Kambodži a v Indii i Nepálu - uprchlíky z Tibetu.
Ale já vůbec nepopírám, že různá opravdu skvělá učení byla v průběhu historie chybně uchopena, že došlo k úpadkům, dezinterpretacím a zneužití - to bez výjimky (včetně KOB). Však jsem to taky napsal výše. Ale za to ta učení a ti učitelé nemohou. Za současný stav společnosti přeci nemůžeš dávat vinu někomu před tisíci let, to by bylo směšné!
Že vznikl kastovní systém jako dezinterpretace, zneužití učení o duchovních úrovních člověka, za to védy nemohou.
Buddhismus se šířil nenásilnou cestou a získával si stoupence silou svého učení. Islám převálcoval úplně všechno, Perskou říši, Transoxanii, půlku Indie - krutostí a brutální vojenskou silou. Něco jako NATO dneska. Tolik k těm noosférickým modulům, člověče, co je tohle za spekulace?
Indie byla přes dvěstě let drancována nejprve Východoindickou Společností Rotchildů a dalšími globalisty, kteří vytvořili z těch nejhorších charakterů řídící klanovou mafii. Za to může Gautama? Gándhí dokázal zázrak, tomu byste tady měli věnovat velkou studii.
Islám vám koukám tolik nevadí. Brutalita Timura a arabských dobyvatelů je ok, jo? Mughalská marnivost v pohodě? To je historický islám, ne koránický, že. Byl jsi v Qomu? Ujišťuji tě, že se to v principu od Vatikánu ničím neliší. Buddhističtí mniši také mají své manýry, ale ne takovéhle. Takže na dvě kultury berete úplně jiný metr, je to tak? Jinak by přece byl historický buddhismus a buddhismus súter, ze kterých bychom v KOB hojně citovali. Ale já Rusy chápu, že to takhle pojali, že ten islám potřebujou přeformátovat, dyž ho tam mají tolik. Ono třebo takový súfismus vůbec nebyl špatný.
Mě na vás kluci vadí, že tu šmahem odsuzujete věci, které jste nijak do hloubky nestudovali, neprožili, jen jste si "o nich" někde něco přečetli, co o tom někdo napsal, jak on to vidí. Tak to neberu, je to nepoctivé, nevědecké. Ale jinak jsem za tyhle stránky moc rád. Ahoj.

Přidat nový příspěvek