Sio, vím, že se snažíte nějak přibližovat informace lidem a třeba na OM vyšla série vašich článků k prioritám řízení (chodím si pravidelně číst na OM, takže mi neuniklo).
Nechci se vměšovat do vaší debaty ohledně vysvětlení marxismu (níže), protože v tomto směru dost nevím a neumí argumentovat. Chtěla bych vám na příkladu vašeho posledního vysvětlovacího článku (k 1.prioritě řízení) ukázat, že zrovna tady se vám to "zjednodušení" nepovedlo a může vést k dezorientaci čtenářů, k jejich úplně chybnému pochopení tématu.
Proč právě s tímhle otravuju a proč zrovna pod tímto tématem?
Protože ona dezorientace druhých (vědomá či nevědomá) je dost špatným "znamením" pro dezinformátora - a ještě k tomu "znamením s následky". A právě z tohoto důvodu se tyto stránky "zjednodušování" vyhýbají.
Ve vašem vysvětlení jste vzpomenul a dal příklady ke kulturním návykům, přitom právě první stupeň (priorita) je daleko obsažnější a mnohem složitější. Nejde jen o to, co čím jíme nebo že naše chápání zla a dobra je formované Desaterem.
Zmínil jste sice, že toto chápání reality nám "někdo" vnutil, ale nezmínil jste (z mého pohledu) hlavní = proč nám to vnutil.
Vnutil nám to proto, abychom zůstali nadále "davem", který vždy zareaguje tak, jak "někdo" žádá a potřebuje. Vždyť nejlepší otrok je ten, který si nikdy není schopný uvědomit, že je otrokem, nikdy mu na rozum nepřijde o tom vůbec přemýšlet.
Proto třeba to překroucené Desatero, které má do zdánlivě bohulibých zásad vsunutý podprahový opak.
A co jste podle mého chápání nezačlenil vůbec - to je úplně to hlavní (co jsem pochopila já):
Světonázor je soborem principů, názorů a přesvědčení, které formují chování člověka a to jak k vnějšímu světu, tak samého k sobě. Nezmínil jste nutné "nástroje", aby se k tomu člověk dopracoval: svědomí, umění rozlišení dobrého a zlého, chápání sebe jako součásti celku a to nejen "lidského", ale hlavně přírody (biosféry). Nevzpomenul jste, že implantací "kulturních diverzí" je nám odřezávána cesta k samostatnému poznávání světa a rozpoznáváni pravdy od lži.
Jestliže svědomí je nástrojem osobního vztahu člověka s Bohem (prvotním zdrojem informací) a jestliže Bůh s každým hovoří jazykem jeho životník okolností (podmínek), pak cesta k nápravě světonázoru vede právě tudy.
Zakončím "oslím můstkem".
Jestliže chci, aby mé svědomí zůstalo čisté a mé životní okolnosti ke mně nezačaly mluvit vychovně drsnějším jazykem, pak nemůžu "zjednodušovat" pro ostatní cosi, co sama nemám dostatečně zvládnuto.
PS: Dle mého u marxismu bylo největší manipulací, že stál pouze na materialistickém světonázoru, vyloučil svědomí, popřel člověka jako součást biosférického celku, tj. popřel Boha.
Pro Sia
Lin | 25.10.2015