Od Mnichova k válce

Ala | 14.05.2015

Četla jsem knihu Od Mnichova k válce, kterou napsal v roce 1945 novinář, jehož jméno si nepamatuji, tu knížku navíc brožovanou, jsem někam založila. Přesně tam popisuje jednání SSSR se Západem, Francií a Velkou Bitánií i Polskem o společné koalici proti Hitlerovi a po jejich zpochybňování této sovětské iniciativy a po marných jednáních SSSR s těmito zeměmi nakonec SSSR přistoupil k podpisu paktu s Hitlerem, protože jinou možnost Západ Sovětskému svazu nedal, takže ty stokrát opakované žvásty o tom, že se Stalin spojil s Hitlerem jsem vůbec nechápala, myslela jsem , že tyto informace jsou všeobecně známy. I o Iniciativách Polska a Maďarska, které uháměly Hitlera, aby jim požehnal společnou hranici, o žalobách Polska Hitlerovi na čs. občany, jak hodně ubližují Polákům a aby už se konečně Hitler rouzhoupal a daroval Polsku kus Československa. V té knize jsou uvěřejněny dobové dokumenty, novinové články a nejvíce mně pobavilo, jak Poláci odmítali jít do nějaké protiněmecké koalice s tím, že když tak Němce dokáží zvládnout sami. Také reakce pobaltských států na Mnichov a na Československo jako na umělý slepenec. A najednou koukám, že vlastně Sovětský svaz mohl za všechno? Musím se po té knížce podívat, má datum vydání rok 1945 a autorem byl lidovecký novinář, takže jej těžko mohl někdo soudit z podpory tehdejšího Sovětského svazu.

Přidat nový příspěvek