Děkuji všem za odpovědi, posunulo mně zase o kousíček dále.
Otázku bych nyní formuloval jinak, protože nyní vidím, že byla trochu zavádějící protože jsem tak trochu předpokládal, že ve kmeni bude dobro mít navrch - všichni jsou zapojeni přehledným způsobem a tak je na zlo vidět. Ale po přečtení mi došlo, že existují například loupeživé kmeny, probíhá mezi kmenová válka a jsou další vlivy vnější i vnitřní. Stále se něco děje a může snadno docházet k chybám.
Vnímám to nyní víc obecně. Neustále probíhá evoluce směřující k sdružování se lidí do větších celků (což umožňují získané znalosti) a zároveň probíhá úsilí o dosažení vyššího typu psychiky, protože jen takový umožní zajistit ve společnosti dlouhodobou stabilitu a další rozvoj lidského potenciálu. Lze to vnímat jako souboj dobra (život - přežití společnosti) a zla (smrt - zánik společnosti).
Moje podotázka byla jestli moc zdrojů nepřispívá k rozkladu (pohodlí zabíjí duši). Z odpovědi od Oracle 911 mi vychází, že více než na zdrojích záleží na převládajícím typu psychiky - lidský typ bude zdroje využívat k dobru a pro dobro je práce vždycky dost, neboť život obsahuje mnoho výzev. Nebezpečné jsou nelidské typy psychiky, které v nejlepším zdroje neuváženě spotřebují nebo je mohou v horším případě použít ke konání zla.
Děkuji za odpovědi - moje zhodnocení
Pavel | 08.03.2015