Re: Re: Re: Re: predurčenie (prosba o zladenie pojmov, opravy)

Vasiľ | 08.03.2015

K prvému odstavcu - áno súhlasím, to čo píšeš je podľa mňa špeciálny prípad toho, čo som napísal ja, keď jedným z objektov je napríklad človek (a vďaka vôli sa stáva subjektom) a druhý objekt je zase niečo, čo človek pretvára (napr. interakcia: sochár - kus kameňa).

"je nutné aby předmětný proces obsahoval dva objekty ?"
Nie, no písal som o dvoch objektoch preto, lebo ak poznáme podstatu procesov vzťahovaných ku dvojici objektov, tak už automaticky poznáme podstatu procesov medzi n-ticou objektov alebo časťami jedného objektu. Asi by bolo naozaj dobré doplniť k tomu takúto poznámku.

"Evoluční smetiště - tedy degradace. Není to příliš darwinovské jen s opačným znaménkem ? Kdo je schopen zavrhnout své dítě? Jen démon."
Dobre, to znie rozumnejšie, ako to, čo som napísal ja. Možnože len bytosť so slobodnou vôľou môže opustiť Predurčenie a stegosaurus s mastodontom a trilobitmi nezlyhali, iba proste vyplnili svoju úlohu a odovzdali štafetu ďalej. A-lebo sa riadenie HNR vo vesmíre nerealizuje dokonale bezchybne, ale len nanajvýš efektívne v zmysle dostatočnosti, tj. štruktúry, ktoré zlyhávajú, nie sú automaticky likvidované (to by bolo mrhanie), no dáva sa im šanca pretvoriť sa.

Přidat nový příspěvek