Nádhera, moja duša tančí:). Koan na konci ma asi najviac pobavil (v dobrom, mám koany rád). K nemu pridám: "Čo je opakom zla?" Niekto (túto otázku kladiem pri debatách často a rád) odpovie prvoplánovo, že zlo. Ale minimálne v biblii sa píše: "Ďábel dvě tváře má". Na podobný výklad poukazoval i R.Steiner, že protipol zla, ako extrému, je zase extrém. Skrátene - protipol zla je iné zlo. Ale predovšetkým závisí tento výklad na úrovni vedomia respondenta, toto vedomie je samo o sebe úrovňové - zlo:dobro dáva akési 2D. Extrém(zlo):ZSC(zlatá stredná cesta):Extrém(zlo, či "dobro") dáva už akési 3D. Ale, prosím o trochu tolerancie k tomuto obraznému popisnému sposobu. Steiner tie dva extrémy označoval za Ahrimana a Lucifera a cestu medzi nimi ako možnosť práce, či využívania týchto síl na dosiahnutie optimálneho výsledku a neprepadnúť do priepasti (do pekla duše). Úroveň vedomia ani zďaleka nekončí na tomto 3D. S vyššími úrovňami odpadá potreba kontroly (pre jedinca), ale stúpa potreba kontroly zo strany Egregora. Ináč povedané, ste viac nabitá baterka, lukratívnejšie zbožie, stojí za to Vás kontrolovať, a tým presmerovávať Vašu energiu. Takýto mám pohľad mám aj na peniaze, oni nie sú "zlé", tak ako spomínaný nož. Tu by sa dalo s Vami súhlasiť o nesprávnom použití/zneužití obeživa. Ale vedomého jedinca na to predsa nenachytajú, ten funkcie peňazí pozná. Tyrania i anarchia sú len prejavy riadenia, ich možnosť použitia závisí na úrovni jedincov. I chaos je sposob riadenia (DVTR). Niektoré tzv. tyranské režimy sú tyranské len v našich médiách a iné boli nastolené nami, treba sa len pozrieť o úroveň vyššie (geopoliticky, časovo,....). A aj to je len súčasťou riadenia, o sile informácie asi diskutovať nemusíme. Keď spomínate bezpečnosť, spomínam na predchádzajúci režim. Kdo sa vzdá slobody na úkor bezpečia, príde o oboje. Dnes je takto indoktrinovaná bezpečnosť hmotná. Slobodu nám definovali (jedni aj druhí, stále sú to tí samíú, že "sloboda je poznaná nutnosť", alebo:" tvoja sloboda končí tam, kde začína moja". Z tohoto majú najvačšiu radosť systémy typu Goebbels. Lož je tak dlho opakovaná, až je prijatá ako norma (Orwell,1984). Mimo protokol, práve robím zbierku týchto "lží", ktoré sú v spoločnosti pravidelne omielané (o slobode, o pravde, o informácii, atď.).
Moj odchod od komerčnej spoločnosti je iba súčasťou mojej cesty a pre nikoho iného nemá žiadny význam. Je to "moja cesta". A je súčasťou mojej budhistickej súčasti. Je to niečo ako kláštor, keď prestalo byť doležité sa stretať s ľuďmi iných vedomí a ponoriť sa do "samoty". Ale sám nie som, to človek býva mnohokrát na Václaváku.
Re: Re: Re: Re: Mena
Karol | 11.01.2015