Re: Re: doplnkova otazka

janko hrasko | 25.12.2014

mne stale v tom co sa okolo financii vysvetluje, akoby nieco unikalo..
1) cely svet teda nakupuje za dolare dlhopisy, a za odmenu si mozu emitovat lokalnu menu. fajn. to by znamenalo, ze tych dlhopisov musi vsade len pribudat, nie? preco sa teda rusko dlhopisov zbavovalo? to by znamenalo, ze sa aj znizovalo mnoztvo rublov v obehu?
2) co som tak cital, tak v podstate komercne banky su momentalne tie, ktore najviac emituju peniaze v ekonomike, cez frakcne bankovnictvo. je sice fajn, ze sa teraz podarilo emitovat lacnejsie peniaze cez rosneft, ale nebolo by jednoduhsie spravit komercnu banku, ktora si pozicia z CB za povedzme dnesnych 17% a potom zacne robit super lacne pozicky frakcnym mechanizmom? to znamena, ak je rezerva 4%, tak si moze vyrobit pozicky s 25 nasobkom. teda, ja si poziciam 100rublov za 17%, teda rocne mam vratit 17 rublov. zaroven obratom spravim pre podniky ultra pozicky za 100x25=2500 rublov za povedzme 1%. a teda na tom zarobim 25% - 17% = 8% moj zisk. nikomu som nic nemusel dat (usa) a zaroven som na tom vobec neprerobil a dal trhu to co chcel, teda lacne prachy. je toto zle videnie sveta ekonomie? nieco mi tu uchadza? asi niecomu nerozumiem, vy?

Přidat nový příspěvek