Re: Re: upresnenie

Martin | 21.09.2014

"...tikos" je podľa mňa len gramatický tvar, koncovka, ktorá vznikla pri odvodzovaní slova "politika" o slova "polis".
Veď čo potom s ukončením slov "matematika", "aritmetika", "kalanetika", "chromatika"? Že sa to podobá na grécko slovo "tiko..." s významom "dôležité", to je podľa mňa len náhoda.
Slovo "mnoho" má tvar "poly...", s ypsilonom.
Treba si dávať pozor na tzv. detské etymológie, ako je napríklad odvodzovanie slova "myšlienka" od spojenia slov "myš" a "lienka", aj keď súvisí so slovesom myslieť.
Koncovka "is"? V IDE jazykoch VŠETKY podstatné mená v mužskom rode končili na -is, - us, -os. Napríklad ursus - latinsky medveď. Čo znamená koncovka -us? Alebo tauros - stargrécky býk. Čo znamená koncovka -os?
Ak dávame slovám význam, ktorý nikdy nemali, dostávame sa k čistej orwellovčine a newspeaku.
Ale všimol som si, že ľudia veľmi často naletia na všetko, čo v sebe má náznak tajomnosti. Aj ked často ide o nezmysly. Majú skrátka pocit, že sú súčasťou niečoho veľkého a významného a cítia sa veľmi dôležito. Asi tak dôležito, ako keď sa veriaci pozerá na neveriaceho alebo na inoverca ako na malomocného.

Přidat nový příspěvek