""Všetkého s mierou" spolu so "zlatou strednou cestou" je vymysel pri mure sracov a zakladne heslo vsetkych priemernych, ktori tak blahosklonne ospravedlnuju svoje neschopnosti, zavislosti a pohodlnosti...
Takže jen ode zdi ke zdi? To mi připomíná, že v MF Dnes je dneska článek o nějaké knize, asi rozhovorů, a je tam citace jednoho z aktérů (Křižan?): "Znám jen hrdiny a zbabělce, dobro a zlo." A tohle mi zase asociuje fanatické antikomunisty jako jsou Mašínové, kteří ustrnuli minimálně před dvaceti lety a jsou si jisti, že oni mají tu jedinou pravdu.
Jenže podle mě právě takové postoje plodí nejvíc zla. Vedou k radikálnímu "Kdo není s námi, je proti nám." a potokům krve. Zlatá střední cesta není ani tak o tom, že jako KDU-ČSL/TOP09 je někdo schopný se nacpat do každé vlády, každému se zalíbit, všem poměrům se vhodně přizpůsobit, jako spíš o nějakém konsenzu, schopnosti empatie, vyvažování kladů a záporů. Svět přece není černobílý.
Ještě si vybavuji dle mého soudu odpovídající citát (volný, zhruba) z Pratcheta: "Někdy si lidé dělají věci, které by nevymyslel ani ďábel, ale pak zas udělají najednou něco tak krásného/vznešeného(?), že by to nevymyslel ani anděl. A často jedna a táž osoba." Hmm. Asi jsem to zkomolil, ale snad je jasný alespoň směr myšlenky.
Re: Re: Slony
treerat | 21.01.2014