Re: Re: Предпринимательство при Сталине

taurus | 06.01.2014

Za všechny mluvit nemohu, ale patriotická internetová společnost už je na dost vysoké úrovní chápání jak reality, tak minulostí.
I ta snaha přejměnovat Volgograd na Stalingrad nevzešla z dílny komunistů, ale z různých proputinovských hnutí.
Jak sledují různé blogéry a jejích diskuze,tak tam se začíná projednávat, a to velmi kladně, úloha Stalina.
Samozřejmě starší generace mojí maminky (naštěstí ještě někdo je naživu), nedají na Stalina dopustit, protože v té době žili.
Vzpomínám si na moje spory s matkou (velmi ostré), v devadesátých, kdy v mém povědomí Stalin byl ještě tyran. Tak tato generace si velmi dobře uvědomovala, kdo stál za Gulagy, represemi a vytvářením "kultu osobnosti". Moje teta, která byla ve věku 18 let, jako studentka, odsouzená na 10 let za nějaké řečí, nikdy to nedávala za vinu Stalinovi a za Jelcina si velmi přála, aby do Ruska přišel politik Stalinova formatu, což jsem, samozřejmě, v té době vůbec nechápal a považoval jsem jí za blázna.
Myslím si, že čas na to, aby Rusové pochopili a osmyslili svojí sovětskou minulost už nastal.

Přidat nový příspěvek