Re: pro Aien

Radomír | 13.10.2012

Chceš po mně příliš, milá Aien... :)
Univerzální recept asi není, parazitů je víc druhů, včetně těch chlamýdií, o kterých píše Ivan. :-))
Paraziti nesedí jen na postech, můžeš ho mít klidně doma a dokonce si ho hýčkat. Jde o to parazity netolerovat, neomlouvat, umět rozeznat a včas zareagovat na každý parazitický projev - v první řadě, když to někdo zkouší na tebe. A v rodině je to asi daleko těžší se ozvat, než se ozvat vůči chování cizího člověka. Jenže rodinné "klima" se pak přenáší i do chování celé společnosti. Když se doma paraziti tolerují, jak chtít, aby je netolerovala společnost? :) Naprostá většina lidí (to je alespoň má zkušenost) se chová tak, jak jim společnost (v užším smyslu rodina) toleruje. A všechno začíná u výchovy. Jaké jsou dnes děti, taková bude naše budoucnost. Ne nadarmo měli předkové do pohádek zapracované různé druhy nepřijatelného chování, které tam byly jasně ukázané jako opovrženíhodné, které se vždy vymstily. A ten dobrý model (ochota, laskavost, soucit, pracovitost, samostatnost...) byl po zásluze odměněn. Dítě už od útlého věku díky svému emočnímu prožitku do sebe nasávalo vzorec správného jednání a pokud mu ho nepokazila rodina svým reálným, nepohádkovýcm vzorem chování, pak si "pohádku" nesl v sobě až do smrti jako pevný základ.
A na jaké pohádky se dívají děti dneska (píšu dívají, protože čtení je už pomálu)? Vyčuránek je za hrdinu, dobrosrdečný za vysmívaného hňupa. Pak se není co divit, že "model" je přebíraný i do reálného světa. Obelsti, využij a zahoď. To preferuje náš reálný svět. Ke každému "ty" přistupuje "já" jako k využitelnému objektu, pokud se využít nenechá, je to nepřítel.
Připomíná mi to chování Sasů kdysi dávno. Pojmenání dostali od svých dlouhých dýk - sachsů. Chodili "na návštěvy" ke spřáteleným kmenům, jako hosté se nechali obskakovat a hostit - a pak v příhodnou chvíli na znamení ("bratři, odhalme se!") vytáhli své dlouhé dýky, všechny muže povraždili, ženy a děti vzali jako "zboží k prodeji" do otroctví a co se dalo, uloupili. Asi mají (nejen) v naší zemi hodně potomků.... :)
Tak jsem to zase natáhl a asi z toho nepoznáš, co jsem chtěl říct. Zbraně a metody proti parazitům jsou, jenže asi dost individuální, protože prvně se začíná u nebýt sám hostitelem.

Přidat nový příspěvek